BRAMBOROVO-ZELENINOVÁ PYRÉ

bezlepek hlavní jídla očista recepty vegan
Jakože brambory dobrý, ale trošku to s nima přeháníme. Brambory obsahují alkaloid solanin, který představuje pro tělo zátěž a jelikož jíme brambor moc (je to přeci jenom ideální příloha k masu a masa jíme ještě víc), tak bychom je měli na talíři krotit. Já říkám: Jezte brambor tolik, jako jiné zeleniny. A kolik sníte ve srovnání s nimi třeba mrkve nebo květáku? Proto jsou tato bramborovo-zeleninová pyré naprosto výborná, protože "jíme naše oblíbené brambory", ale přitom je ředíme další zeleninou, které není nikdy dost. A navíc, děti je milují!
 
 

SUROVINY NA 4 PORCE:

  • 250 g brambor
  • 250 g zeleniny dle výběru a sezóny (vhodné jsou cukety, patizony, dýně, květák, mrkev, celer či petržel)
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL sůl
  • hrst či dvě zelené natě (bazalka / petrželka / jarní cibulka / libeček / kopr / koriandr ...)
  • česnek (volitelně)
  • umeocet (pokud třeba dosolit)
 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Brambory oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme. Vaříme společně v osolené a okmínované vodě do změknutí. Slijeme vodu, přidáme trochu ghí či olivového oleje a rostlinné smetany. Rozšťoucháme do požadované konzistence (pokud chcete mít pyré řidší, přidejte trochu horké vody či jí tolik nevylévejte při slévání).Nakonec vnícháme posekanou zelenou nať (od bazalky po libeček cokoli) a milovníci česneku si přistrouhají na jemno pár stroužků. Pokud potřebujeme dosolit, použijeme umeocet. 
 
 
 
 
Servírujte např. s osmaženou hlívou na cibulce, což je k pyré vynikající kombinace :)