ZIMNÍ ZELENINOVÉ VÝVARY

bezlepek očista polévky recepty vegan
Tekutou výživu ve formě zeleninových vývarů by všichni vegetariáni a vegani v zimě měli brát vážně!
Jsou bohaté na minerály, hluboce prohřejí, posilují trávení, vyživují ledviny, jsou zásadotvorné a nakopnou imunitu. Vytunit je můžeme mořskou řasou (kombu či wakame), medicinálními houbami (např. shiitake, reishi, rosolovka, jidášovo ucho, maitake), pokrájeným zázvorem a kořením (např. nové koření, bobkový list). 
 
 
Namísto celé zeleniny nám stačí nastřádané odřezky z kořenové zeleniny třeba od oběda. Ideální na vývar jsou odřezky z oloupané mrkve, petržele, celeru, daikonu, košťály z brokolice, květáku a zelí, jadřince dýní nebo listy z pórku či jarní cibulky. Ne všechny odřezky jsou ovšem vhodné!
 
Nepoužíváme slupky z červeného zelí, červené řepy (vývar by byl růžový), bramborové slupky, jadřince paprik, rajčat a okurek. Budete se divit, kolik "odpadu" se vám doma sejde!
 
Všechny suroviny dáme vařit do studené neosolené vody. Přivedeme k varu, stáhneme na slabý plamen a necháme táhnout několik hodin. Do studené neosolené vody zelenina vypustí více chuti a více minerálů.
 
Pokud topíte doma v kamnech, můžete nechat vývar převalovat klidně celý den. Minimální doba varu se obecně udává 1 hodina, ale z vlastní zkušenosti vím, že čím déle vařený vývar, tím je lepší. Tím vstupuje hlouběji do tkání, kde vyživuje a prohřívá. A to je v zimě potřeba!
 
Po vyvaření zeleninu scedíme vývar a buď ho rovnou použijeme pro přípravu polévky, nebo ho pijeme s miso pastou jako vývárek anebo ho dáme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme, necháme vychladnout a schováme v lednici kde vydrží cca 5 dní.
 
 
 
 
A jak z vývaru udělat finální polévku? To je velmi jednoduché a variant je spousta.Vybírat můžete z velkého množství zeleniny (kořenové, košťálové, hlíznaté), kombinujte klidně mrkev s celerem a brokolicí, mrkev s pórkem ... variací je nespočet. V následujícím receptu jsem použila mrkev, celer (nastrouhané nahrubo) a růžičkovou kapustu (na měsíčky). 
 
Nejprve na ghí přepustíme koření (koriandr, černá hořčičná semínka, bobkový list), restujeme je dokud nezačnou vonět, poté přidáme sladkou papriku (dodá příjemné aroma a hezkou barvu), krátce orestujeme a zasypeme pokrájenou mrkví a celerem. Lehce orestujeme, osolíme a zalijeme horkým vývarem. V horké vodě si zelenina uchová chuť. Vaříme cca 7 min, dokud kořeny nezměknou, poté přidáme růžičkovou kapustu, které postačí cca 5 min varu (chceme jí mít v polévce al dente).
 
S kapustou přidáváme i trochu nudlí (pohankových/ rýžových / co dům dal).V případě potřeby dochutíme miso pastou, citronovou štávou, umeoctem či černou solí.
 
A můžeme servírovat.