Vátová nerovnováha – velký rozvraceč našeho zdraví

inspirace očista ájurvéda
 

VÁTOVÁ NEROVNOVÁHA A JAK NA NÍ ... ANEB VÁTOVÝ MANAGEMENT V PRAXI

Pojetí vátové nerovnováhy, kterou ráda popisuji jako "vybzikaná koza" je v dnešní „moderní“ době velmi častý jev.

Pokud se nacházíme ve vátové nerovnováze, rozvířená váta zabarvuje celý náš systém a dokud ji nezastabilizujeme, nelze dělat žádná další terapie, harmonizace nebo léčení. To máte tak. Např. když chcete začít hubnout, tak dokud se nezklidníte, nevylezete ze svýho vystresovanýho a zrychlenýho módu, tak se vám nezačne zlepšovat trávení, nezačnete mít energii, nezačnete dobře spát, abyste měli energii, ... začarované kolečko ... a nemůžete začít zdravě a udržitelně hubnout. 

Pokud totiž máme svojí vátu příliš rozvířenou, váta nám do veškerého našeho snažení bude házet vidle. Nejdříve je tedy potřeba zastabilizovat vátu a celý nervový systém, který má váta v těle na starost a teprve potom se můžeme posunout v terapii dál.

 

CO JE TO VÁTA?

Váta je vedle pitty a kaphy jedním ze tří základních energetických principů. V těle zajišťuje základní pohyb pro všechny tělesné procesy, a tak je nesmírně důležitá pro zdraví. Cílem váty je BÝT ZAVEDENÁ SPRÁVNÝM SMĚREM (ODSHORA DOLŮ). Pokud tomu tak není, váta se vzedme a prostupuje všude do systému, což je velmi nežádoucí a přináší to s sebou spoustu komplikací a zdravotních problémů.

Cílem vátového managementu je ZAVÉST VÁTU SPRÁVNÝM SMĚREM, neboli uzemnit a stabilizovat.

Primárním sídlem váty je tlusté střevo. Ve velkém množství jí také najdeme v mozku, uších, kostech, kloubech, kůži a stehnech.

Váta má tendenci narůstat s věkem, menopauzou u žen a andropauzou u mužů vstupuje člověk do vátového věku. Stárnutí je proces vysušování a důkazem toho je rostoucí suchost a vrásčitost kůže. Co se týče ročních období, tak váta je nejvýraznější na podzim a v zimě, kdy je nejpravděpodobnější zaregistrovat její poruchy na svém těle.

 

Mezi příklady častých projevů vátové nerovnováhy patří:

  • Plynatost
  • Otoky
  • Tiky nebo záškuby
  • Bolestivé klouby
  • Suchá kůže a vlasy
  • Křehké nehty
  • Nervové poruchy
  • Zácpa
  • Mentální zmatenost nebo vnitřní chaos

 

CO JE ZÁSADNÍ PRO VÁTOVÝ MANAGEMENT

  1. Jíst pravidelně (to vátě dává jasnou kotvu a stabilitu, kterou nemá a potřebuje). Rutina je pro vátu uzemňující (přestože pro ní může být odpudivá!) I když nezvládnete jinou rutinu napasovat do svého života, tak minimálně pravidelné jídlo, oběd v čase oběda a chodit brzo spát!
  2. Jíst teplá jídla (váta je studená a má tendence k nepravidelnému agni, teplá jídla jsou lépe stravitelná a prohřejí její studenou kvalitu)
  3. Vyhýbejte se syrové zelenině a ovoci, jsou ochlazující a těžko stravitelné. Pozor i na klíčky, jsou silně vátogenní. Když už klíčky, tak buď jen z malých semínek a v malé míře a vždy s teplým jídlem. 
  4. Vyhýbejte se nadýmavé zelenině a velkým luštěninám, pokud vás nadýmají. Počkejte, až se vám zlepší trávení a potom je můžete začít zařazovat častěji.
  5. Ke snídani si vařte teplou obilnou kaši, nebo polévku nebo jiné teplé jídlo.
  6. Jako tuk používejte zásadně přepuštěné máslo (ghí).
  7. Pečujte o své trávení, při vaření používejte hojně zahřívací koření, pracujte s podpalovači agni a pijte čaj K2F.
  8. Upřednostňujte přirozeně sladkou, slanou a kyselou chuť (ty vátu harmonizují).
  9. Pokud máte v systému hodně suchosti, dělejte si mokroučká jídla (a nebojte se je klidně trochu omastit ghí).
  10. Pokud máte v systému hodně hodně suchosti, tak doporučuji pravidelně pít medikované mléko a dělat si alespoň 3x týdně abjangu.
  11. Pro harmonizaci váty je nutné dostatečně odpočívat a vyrovnávat svoje aktivity KLIDEM a DOSTATEČNÝM SPÁNKEM!
  12. Vynechte všechny stimulanty (mají lehkou a čirou kvalitu a velmi vátu zvyšují)!
  13. Pokud máte spánek neklidný a slabý, je třeba dodržovat spánkovou hygienu a chodit spát ideálně v 22 hodin, před spánkem vám může pomoci medikované mléko. Snažte se před spánkem omezit práci na počítači a telefonu.
  14. Pokud se cítíte unavení, zkuste zredukovat denní zátěž nebo si odpočinout.
  15. Pokud máte velký pracovní kalup a stres (ty jsou pro vátovou nerovnováhu nejhorší), pokuste se co nejvíc aktivit delegovat a říci si "že se to nepo...." a začít o sebe více pečovat.
  16. Pokud je pro vás sebepéče zcela neuchopitelným pojmem, začněte tak, že si alespoň 1x týdně dopřejete VEČER PRO SEBE. Dejte si horkou koupel (bez mobilů a jiných zdrojů informací či zábavy), zkuste úplně vypnout a zrelaxovat a po koupeli si dopřejte celotělovou masáž jemným olejem (např. mandlový), zalezte si do postele, nenechte se ničím vyrušovat a jděte spát. 

 

Ze své zkušenosti vím, že zklidnění váty je dlouhodobý projekt. Že zastavit se na 3 dny a "dát si nohy na stůl" opravdu rozbzikanou vátu nezklidní. 

Já sama jsem zklidňováním rozlítané váty započala cestu velkého uvědomění a zpětně si uvědomuji, kolik "průšvihů" v mém životě pocházelo právě přes vátovou nerovnováhu a proto si na ní dnes dávám již velký pozor. Ač se jí neumím 100% vyhnout, tak hned jak se začne dít (ve chvílích, kdy jdu proti sobě, hodně pracuju, mám na sebe málo času) a u mě se projevuje jako nespavost a tendence k zácpě, ihned nastoluji vátový management! 

Držím vám všem v harmonizaci VÁTY palce! ❤️

A pokud cítíte, že s tím potřebujete pomoct, jsem tu pro Vás!