Pohankové krokety s petrželkovým přelivem a restovanými žampiony
Chladnější rána předznamenávají příchod babího léta a s ním i návrat ke klidnějšímu životnímu tempu. Po letní ohnivé smršti můžeme zase začít pořádně vařit, což velmi ocení naše trávení a slezina, která s trávením velmi úzce souvisí.
Nechte inspirovat naší baboletní výzvou bez pšenice a těšte se postupně na zásobu bezlepkových receptů.
Dnes jsou to:
Pohankové krokety s petrželkovým přelivem a restovanými žampiony
RECEPT a suroviny na 2 porce:
Na krokety:
- Na skus uvařená pohanka (150 g pohanky ku 300 ml vody se solí). Kupujte světlou mechanicky loupanou pohanku, je chuťově mnohem jemnější než ta tmavá, loupaná za vysokých teplot.
- Pohanková nebo kukuřičná mouka
- Řapíkatý celer (nemusí být)
- Vajíčko
- Sůl, pepř, majoránka
Na přeliv
- 1 kelímek zakysané smetany
- Najemno nakrájená petrželka
- Sůl, pepř
Na restovanou směs žampionů
- Olej nebo máslo
- 250g žampionů
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
Postup přípravy:
- Uvařenou a vychlazenou pohanku smícháme s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem, osolíme, okořeníme dle chuti (já jsem dala majoránku), přidáme vajíčko a zahustíme pohankovou nebo kukuřičnou moukou.
- Vytvoříme placičky velikosti karbanátků, obalíme ve stejné mouce, kterou jsme dávali do těsta a smažíme na másle. Můžeme také upéct v troubě na pečicím papíře.
- Mezitím orestujeme žampiony na oleji nebo na másle, cibulce a česneku s trochou kmínu a na závěr zakápneme sójovou omáčkou.
- Jako přeliv použijeme kysanou smetanu (nebo některou z jejích bezmléčných variant, např. kokosovou z Lidlu) se solí, pepřem a spoustou petrželky. Zakysannou smetanu s petrželkou rozmixujte, ať se chuťově hezky propojí.
Dobrou chuť 😋