SNÍDAŇOVÁ KAŠE UPAMA
![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/2147509048/images/7da5b7f-5718-edaa-06b2-2008d516f11_thmb-600-1200-807d73f36d10600d08db3d59d4640c74.jpg)
Snídaňová kaše upama je taková sladko-slaná ájurvédská specialitka a kdo ji ještě neochutnal, tak nechápe, že i tato variace může být vynikající chutnou snídaňovou kaší, případně přílohou k tepelně upravené zelenině či subdží.
SUROVINY NA 2-3 PORCE:
- 125 ml hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
- 2 PL ghí
- 1/4 l vody
- 1 cibule / pór / jarní cibulka
- 1/2 cm zázvoru
- 1/2 ČL hořčičných tmavých semínek
- 5 ks kešu ořechů
- hrst rozinek
- 1/2 ČL soli
POSTUP PŘÍPRAVY:
V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko, přidáme cibulku a zázvor a osmahneme dozlatova. Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme krupici. Za stálého míchání necháme chvilku provařit, pozor na cákající bubliny! Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí a černou solí, posypané praženými kešu ořechy či rozinkami. Samozřejmě si k tomu můžeme servírovat i koriandrové či jiné čatní.Semolinová krupice z tvrdé pšenice (Triticum durum) je mnohem lépe stravitelná než z běžně se vyskytující a přešlechtěné pšenice ozimé (Triticum aestivum). Koupíte ji ve speciálních obchodech s indickými potravinami, např. v pákistánském obchodě Shalamar v Lipanské ulici na Žižkově https://www.shalamar.eu/.
![](https://www.katerinavari.cz/cache/img/thmb-600-1200-19a7fb0164d595ee214fec51c3b185a3.jpg)