JAK NA OŘECHY JINAK – VLAŠÁKY A INDICKÁ OMÁČKA LABABDAR PANÝR

Vlašské ořechy jsou naše velice vyživující superpotravina, jen je třeba je umět správně použít:

  •  posilují ledviny, doplňují esenci ledvin, která je zásadní pro vitalitu (pomáhají např. při bolestech v bedrech, impotenci a častém močení)
  •  podporují plíce a pomáhají lidem při astmatu
  •  promazávají a uvolňují střeva (pokud máte příliš suchou až bobkovitou stolici)

Ovšem, velmi záleží na způsobu, jakým je budeme konzumovat, aby se jejich léčivé účinky dostali až hluboko do těla.

🔥 Zásadní je síla našeho trávení! 🔥

Chroupat ořechy nasucho, jak to většina z nás dělá, je totiž nevhodné!

Zasyrova jsou náročné pro strávení. Prostě jsou příliš plné tuků, minerálů, vlákniny a výživnosti, že jsou příliš těžké a náš trávicí oheň si musí fakt máknout, aby je přetransformoval.  A pokud je naše trávení oslabené, naše trávení konzumace suchých ořechů ještě více oslabuje a ve výsledku nemají ten léčivý efekt, jaký nám mohou dát.

Jiné je to, když jsou čerstvé, ještě sloupatelné od slupičky (ale těch sníme jen málo v daný čas). 

Když už jsou suché a vyloupané, je velmi žádoucí je před konzumací buď

  1.  máčet anebo
  2.  nasucho opražit (a konzumovat v jídle).
  3.  Anebo (a tuto úpravu upřednostňuji) je vařit rovnou v pokrmu.

Já ořechy používám rovnou při vaření, např. na zahuštění do omáček anebo vegetariánských paštik.

Dnes s vámi chci podílet vynikající recept na indickou kořeněnou omáčkou lababdar panýr, kde namísto kešu z původního receptu použijeme vlašáky. A celkově jsem si ten recept trošku zjednodušila, což mu ale vůbec neubírá na vynikajícnosti 😋!

A pokud máte na podzim ve skleníku stále spoustu dozrávajících rajčat, která už není vhodné jíst syrová, můžete je zde krásně použít. 

RECEPT NA LABABDAR PANÝR

Co k přípravě omáčky budete potřebovat:

  •  čerstvá rajčátka cca 8 ks  (ale jde použít i plechovka loupaných rajčat, jen výsledek není takový)
  •  hrst vlašských ořechů
  •  4 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  •  4 tobolky zeleného kardamomu
  •  4 hřebíčky
  •  3 bobkové listy
  •  sůl

Postup č. 1: Do hrnce vložte pokrájená rajčata a všechna uvedená koření a ořechy, zalijte vodou nad povrch a nechte vařit pod pokličkou 20 minut.

Poté tuto směs nalijte do dalšího hrnce, kde už se vám smaží na ghí cibulka s kořením:

  •  2 velké cibule
  •  2 bobkové listy
  •  lžička římského kmínu
  •  1/2 lžičky mleté kurkumy
  •  kdo máte rádi a nevyvádí vás do nerovnováhy můžete přidat i trošku chilli
  •  sůl

Postup č. 2: Na lžíci ghí přidejte bobkový list a římský kmín, nechte rozvonět, přidejte pokrájenou cibuli, zasmahněte do zlatova, poté přidejte mletá koření.

Poté zalijte povařenou směsí s rajčaty a ořechy a nechte cca 10 min provařit společně.

Nakonec všechno rozmixujte ve výkonném mixéru dohladka.

Do vzniklé omáčky se hodí (dle názvu omáčky) přidat na kostičky pokrájený čerstvý sýr panýr. Je to jeden z ideálních způsobů (vedle medikovaného mléka), jak vhodným způsobem konzumovat mléčné výrobky, aby nám mohli  dát maximum ze své výživnosti a neochlazovali naše trávení, nezavodňovali naši vlhkost a nezahleňovali naše horní cesty dýchací. 

POSTUP NA PŘÍPRAVU PANÝRU SI STÁHNĚTE V SEKCI ZDARMA ZDE NA WEBU 😋. 

Lababdar panýr je vynikající pokrm, který nás prohřeje a hluboce vyživí, což je v chladných obdobích roku velmi potřebné.


Koho zajímají hlubší výživové souvislosti, jak o sebe v chladných měsících roku pečovat, zvu vás na kurz Výživa ke kořenům, který se do hloubky zaměřuje na výživné potraviny, individuální potřeby jednotlivých konstitucí a péči o naše trávení.

Sdílím na něm s vámi mnou pochopená a do života aplikovaná moudra ájurvédy a čínské medicíny a vysvětluji, jak a proč je právě na podzim a v zimě důležité:

  •  jíst ČISTĚ a PRAVIDELNĚ
  •  zvyšovat na VÝŽIVNOSTI JÍDEL
  •  posilovat TRÁVICÍ OHEŇ (který je naším motorem a topením, takže pomáhá úplně všem).
  •  doplňovat MINERÁLY a vědět jak na to
  •  PROMAZÁVAT se až do morku kostí a ještě hlouběji
  •  uklidňovat a vylaďovat svou NERVOVOU SOUSTAVU
  •  posilovat ZAHŘÍVACÍ SCHOPNOST NAŠEHO TĚLA a ODOLNOST VŮČI CHLADU
  •  posilovat LEDVINY A DOPLŇOVAT ŽIVOTNÍ SÍLU
  •  zařadit do svého života podpůrné a sebepečující rituály

Ze zkušenosti z předchozích on-line kurzů vím, že je to unikátní prostor pro to udělat v životě a svém zdraví zásadní změnu!

A určitě omáčku vyzkoušejte!

Dobrou chuť *