JABLEČNÁ HALVA S OVESNOU KAŠÍ
![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/2147509048/images/7df3304-bcf7-d44a-64f7-a0c1c3714bb_thmb-600-1200-1d287ac7bfdc8fc86ea6d1d7713ec919.jpg)
Jablečná halva jsou podušená jablíčka s kořením na ghí.
Toto je další ze snídaňových variací, vhodných zejména na studené období roku, kdy zpracováváme podzimní ovoce jablka či hrušky. Tepelnou úpravou s kořením se jablka stávají velmi příjemným doplňkem ranních kaší a koření nás zahřívá, posiluje trávení a dobíjí energií.
SUROVINY NA 2-3 PORCE JABLEČNÉ HALVY:
- 4 jablka
- 1/4 ČL hřebíčku
- 1/4 ČL skořice mleté
- 6 ks celého kardamonu
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- 2 cípy badyánu
- 1 PL ghí
- malá hrst sekaných mandlí (ale můžeme nahradit i jinými semínky či oříšky)
POSTUP PŘÍPRAVY:
Jablečná halva:Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. Koření dohromady jemně rozemeleme. Na ghí přepustíme směs jemně namletého koření (velmi rychle a krátce a dejte si pozor, ať je kastrůlek na malém plameni). Přidáme nastrouhaná jablka a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Ke konci přidáme oloupané a najemno nasekané mandle či jiné oříšky či semínka a ještě 5 min povaříme.
Ovesná kaše:
Ovesnou kaši vařím pouze ve vodě se špetkou soli. Oves je těžký na strávení a pokud ho vaříme v mléce, je jeho stravitelnost ještě náročnější. Vhodnější alternativou ke kravskému mléku je mléko rostlinné. Na hrnek ovesných vloček přidejte 2 hrnky vody a vařte na slabém plameni do změknutí vloček.
Koření je vždy lepší namlýt čerstvé a uchovávat ho pouze krátkodobě v uzavíratelných skleněných nádobách. K mletí vedle těžkého kameninového hmoždíře dobře poslouží elektrický mlýnek na kávu, který pořídíte v běžných obchodech s elektronikou okolo 300-400,- Kč. Pro indické a ájurvédské vaření ho určitě užijete!
![](https://www.katerinavari.cz/cache/img/thmb-600-1200-bfd1546de019b5121e6b54f652eade00.jpg)