JABLEČNÁ HALVA S OVESNOU KAŠÍ
Jablečná halva jsou podušená jablíčka s kořením na ghí.
Toto je další ze snídaňových variací, vhodných zejména na studené období roku, kdy zpracováváme podzimní ovoce jablka či hrušky. Tepelnou úpravou s kořením se jablka stávají velmi příjemným doplňkem ranních kaší a koření nás zahřívá, posiluje trávení a dobíjí energií.
SUROVINY NA 2-3 PORCE JABLEČNÉ HALVY:
- 4 jablka
- 1/4 ČL hřebíčku
- 1/4 ČL skořice mleté
- 6 ks celého kardamonu
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- 2 cípy badyánu
- 1 PL ghí
- malá hrst sekaných mandlí (ale můžeme nahradit i jinými semínky či oříšky)
POSTUP PŘÍPRAVY:
Jablečná halva:Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. Koření dohromady jemně rozemeleme. Na ghí přepustíme směs jemně namletého koření (velmi rychle a krátce a dejte si pozor, ať je kastrůlek na malém plameni). Přidáme nastrouhaná jablka a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Ke konci přidáme oloupané a najemno nasekané mandle či jiné oříšky či semínka a ještě 5 min povaříme.
Ovesná kaše:
Ovesnou kaši vařím pouze ve vodě se špetkou soli. Oves je těžký na strávení a pokud ho vaříme v mléce, je jeho stravitelnost ještě náročnější. Vhodnější alternativou ke kravskému mléku je mléko rostlinné. Na hrnek ovesných vloček přidejte 2 hrnky vody a vařte na slabém plameni do změknutí vloček.
Koření je vždy lepší namlýt čerstvé a uchovávat ho pouze krátkodobě v uzavíratelných skleněných nádobách. K mletí vedle těžkého kameninového hmoždíře dobře poslouží elektrický mlýnek na kávu, který pořídíte v běžných obchodech s elektronikou okolo 300-400,- Kč. Pro indické a ájurvédské vaření ho určitě užijete!