CELOZRNNÝ ŠTRŮDL

dezerty ovoce recepty vegan

Jablíčka padají ze stromů a toto štrůdlové těsto je tak jednoduché a skvěle funguje, že si ho prostě zamilujete!

SUROVINY NA 2 POŘÁDNÉ NOHY:

  • 450 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté (3 hrnky) anebo půl napůl celozrnná a bílá mouka
  • 1/2 hrnku kvalitního oleje (např. slunečnicový dezodorizovaný / řepkový) anebo 3 PL ghí či kokosového tuku (Za mě je ale ghíčko stejně nejlepší :)
  • cca  3/4 hrnku vody, ale vždy poměr upravte, hodně záleží na nasákavosti mouky, měli byste získat vláčné nelepivé těsto
  • 1 PL jablečného octa (těsto je pak vláčnější a pevnější)
  • špetka soli

 

NÁPLŇ:

  • 8 středních jablek (popř. hrušek, švestek či jiného ovoce)
  • 2 hrstě hrozinek / sušených meruněk 
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • mletá skořice
  • volitelně sladidlo – datlový sirup / třtinový cukr / ječný slad / rýžový sirup. Já osobně nedoslazuji, protože jablíčka a hrozinky zcela stačí. 
 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto si připravíme tak, že smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme těsto, které je vláčné a dobře se s ním pracuje. Pokud je příliš tuhé a suché, přidáme trochu vody, pokud mokré, přidáme mouku. Těsto dáme na chvíli odležet do lednice a připravíme si náplň.Náplň: Jablka nastouháme nahrubo i se slupkou, hrozinky či jiné sušené ovoce spaříme vodou, promícháme se skořicí a pokud je třeba přisladit, zvolíme vhodné sladidlo a jemně přisladíme.Těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme v obdélník, naplníme náplní a zamotáme. Opatrně přendáme na plech na pečící papír a pečeme cca 30 minut na 180 °C.
 
 
Jadřince a slupky z jablíček ze strouhání povaříme ve vodě s celou skořicí a semeny fenyklu a získáme skvělý jablečný čaj.