BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY

bezlepek dezerty recepty vegan

Vynikající šťavnaté sušenky pro každodenní příležitost, ale i jako vánoční cukroví. Vytvoříte je prakticky z čehokoli, osladíte sušeným ovocem a z oříšek a semínků přidáte "co dům dal".

Sonje děkuji za fotku k receptu a vychytávky v postupu!

Doporučuji vyzkoušet!

 

SUROVINY:
  • 200 ml vody
  • 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
  • 40 g sirupu (např. rýžový nebo čekankový) 
  • 100 g sušených datlí či rozinek, či směs (nakrájených na malé kousky)
  • 40 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být, výživově je to ale lepší :)
  • volitelně můžete přidat mleté koření: skořice, kardamom, hřebíček, ...

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Uvaříme hodně hustou kaši z vody, sirupu a rýžové mouky.
  2. Nasekáme si najemno suché plody. 
  3. Do vychladlé kaše (je velice důležité ji nechat vychladnout!) vmícháme nasekané datle, mandle, opražená slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka a koření. Koření zlepší stravitelnost a obohatí chuť.

Tipy a triky:

  • ! Kaši (těsto) necháme zcela vychladnout! To je velice důležité, jinak se marokánky roztečou!
  • Abychom se vyvarovali monotóně sladké chuti, nebojte se do směsi přidat kyselejší ovoce jako sušené brusinky, švestky, meruňky. Sladit můžete čekankovým sirupem pro jeho nízký glykemický index.
  • Pro jemnější konzistenci oříšky i ovoce pokrájejte najemno.
  • Tvoříme malé kuličky, které mokrýma rukama mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme. 
  • Po vystydnutí jsou placičky chutnější a lépe se s nimi manipuluje, tak chvíli vyčkejte :)
  • A pro ty, kdo opravdu chtějí, můžete marokánky namáčet v hořké čokoládě :)