BEZLEPKOVÉ KREKRY

bezlepek očista recepty vegan
Pohanka, len a slunečnice tvoří základ těchto vynikajících krekrů, které vydrží „čerstvé" až několik týdnů. Stačí si jich nasušit velkou zásobu a oceníte je všude tam, kde byste jinak chtěli sahat po chlebu či pokud si chcete jen tak do něčeho chrupnout.
 
Vynikající jsou k dipům, pomazánkám a pestům, ale taky k salátům, vlastně i polévkám ... anebo jen tak samotné :)
 
 

SUROVINY PRO 3 PLECHY V TROUBĚ:

  • 500 ml pohanka světlá (mechanicky loupaná)
  • 800 ml lněné semínko hnědé
  • 800 ml slunečnicové semínko loupané
  • 3 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 PL soli
  • 6 PL umeocet
  • 5 PL provensálské koření
  • 3 PL černucha
 
POSTUP PŘÍPRAVY:
  1. Zvlášť si namočíme ve větších miskách pohanku, len a slunečnici na min 3 hodiny. Ale nebojte se je máčet klidně přes noc.
  2. Přebytečnou vodu slijeme, celé množství pohanky a poloviční množství lnu a slunečnice dáme do mixéru spolu s syrovou cibulí a česnekem a rozmixujeme dohladka (v tomto množství doporučuji to udělat na několikrát, ať nezavaříte mixér :)
  3. Rozmixovanou směs doporučuji dát do velké mísy, přimíchat zbylý len a slunečnici, sůl a koření a pořádně promíchat. 
  4. Vzniklé těsto roztíráme na pečící papír na plech a dáváme "sušit". Buď v klasické troubě, nebo v sušičce. Kdo chce raw, tak pod 42°C na hooodně hodin (sušení trvá okolo 24 hodin), kdo chce celý proces urychlit, tak nastavit buď sušičku na maximum (cca 8 hodin) anebo v troubě "péct" na horkovzduch max na 150°C cca 3 hodiny (ale hlídejte si to, každá trouba peče jinak!).
  5. Tip: V polovině sušení můžete placky otočit a stáhnout z nich pečící papír (sušení půjde rychleji).