Prejt s adzuki se zapečenou zeleninou

bezlepek hlavní jídla recepty vegan ájurvéda
 

V zimě jsou fazolky adzuki skvělou volbou. Krásně totiž doplňují ledviny, které jsou právě v největší aktivitě a je v nich uložena naše životní síla a drive. Proto stojí za to o ně náležitě pečovat a vycházet jim vstříc.

Adzuki jsou také vynikající pro všechny lidi, kteří chtějí zhubnoust, vytahují totiž z těla patologické vlhko, ale lidé hubení se jich nemusí bát, naopak. Jsou to velmi dobře stravitelné luštěniny vhodné pro všechny.

Tento vegetariánský prejt je skvělou volbou pro všechny, kdo milují prejt a chtějí si ho dopřát kdykoliv.

Suroviny pro 4 porce:

  • 150 g fazolek adzuki syrových
  • 150 g ječných krup nevařených
  • 2 PL ghí
  • 3 větší cibule najemno nakrájené
  • 6 stroužků česneku
  • sůl, majoránka, shoyu nebo tamari

Postup přípravy:

Uvaříme si zvlášť fazolky adzuki s kouskem mořské řasy kombu (nemusíte je namáčet předem, ale zároveň můžete) a v druhém hrnci kroupy (kroupy ideálně předem namočené, lépe se pak vaří, mají máčení rádi). Můžete si je takto připravit den předem, ať to potom hezky stíháte.

Já si je obyčejně jak adzuki, tak kroupy namáčím večer a ráno (pokud zůstávám doma) je dám vařit na slabý plamen. Adzuki sliju z namáčecí vody a dám jim vodu novou (a přidám k nim řasu). Kroupy vařím v máčecí vodě. A pak už jen přijdu dodělat cibulku, česnek a všechno smíchám dohromady. 

Zde si můžete vybrat jednu z verzí – obě fungují skvěle:

1. Na ghí osmahneme cibulku, česnek a sůl. Lehce přesmahneme majoránku, aby nezhořkla. Vložíme uvařené fazolky a kroupy.  Společně prohřejeme. Dochutíme shoyu nebo tamari.

2. Na ghí osmahneme cibulku, adzuki rozmixujeme tyčákem a vložíme je na cibulku. Promícháme a přidáme k nim uvařené kroupy. 

Vedle s nastrouháme najemno česnek, který do směsi vmícháme a nakonec dochutíme majoránkou a necháme přesmahnout. Dochutíme sojovými omáčkami shoyu nebo tamari do finální chuti. 


K tomuto obědu jsem adzuki prejt udělala se zapečenou zeleninou, ale klasicky si k němu můžete uvařit bramboty a přidat kysané zelí 😋.


Dobrou chuť*