10 tipů, jak na jarní očistu

Nastartovat trávení a pročistit trávicí trakt, to je to, oč v jarní očistě běží!


Po zimním období, kdy jsme jedli výživnější tučnější a přirozeně těžší jídla chceme nastartovat náš metabolismus, abychom do toho nového cyklu roku měli spoustu sil a energie! Metabolismus se startuje tak, že se pročistí trávicí trakt a rozproudí a rozhoří náš trávicí oheň, kterému v ájurvédě říkáme AGNI. 


AGNI je v ájurvédě hlavním měřítkem pro ZDRAVÍ TĚLA i DUCHA!

Úzce s ním souvisí nejenom naše imunita a zdraví, síla a vitalita, ale také vstřebávání živin a vyživenost našich tkání v těle. Dále je přímo úměrný našemu chápání a inteligenci, protože i informace musíme přeci strávit! Stav našeho agni ovlivňuje i naši sebedůvěru, odvahu v život a chuť žít! Dává nám jasnost myšlení a schopnost život prožívat v radosti a spokojenost. Prostě bez dobrého trávení není život, ale přežívání. Stav našeho agni určuje délku a kvalitu našemu životu.  

Úžasné, viďte!

Akorát o tom nikdo neví! A nikdo nás ve škole nikdo neučil, jak o své trávení pečovat.

A proto vás zvu do 5týdenního vedeného kurzu Laskavá jarní očista, kde vás to naučím!


Trávicí trakt je podle ájurvédy kořenem zdraví, ale také nemocí. Když AGNI nehoří, v těle se hromadí toxiny (ÁMA), které zanášejí trávicí trakt. Když trávení včas neposílíme a toxiny se dlouhodobě hromadí, má to z ájurvédského pohledu velký vliv na náš fyzický a psychický stav. A když s tím nezačneme něco dělat, tak problémy z trávicího traktu postupně přetékají do celého těla (dle predispozic a slabých místeček každého z nás).


Co jsou první příznaky, že AGNI je narušené?

  • Tak například plynatost a nadýmání.

  • Nebo netrávení těžších jídel, potravinové alergie, to že nemáme energii, špatně spíme, máme zácpu, nebo průjem, jsme vyšťavení.

  • Náš fyzický vzhled je jakoby unavený a matný.

  • Někdo naopak může mít oheň příliš silný, trávení je zrychlené, nestíhá z jídla vstřebávat živiny.

  • Můžeme se cítit naštvaní, zlostní, hodně se potíme, trpíme na průjem a kůže může být plná vyrážek, kopřivek, ....

Kdyby nám všem AGNI hořel jak má, neexistuje na světě obezita ani další lidská trápeníčka a nemoci, protože správně hořící oheň všechno nežádoucí spalí. Jenže mi ho většinou už odmalička dusíme a hasíme a děláme vše pro to, aby byl slabší a slabší. Stále častěji se setkávám s lidmi, kteří svůj AGNI mají už zcela uhašený. Rozhořet ho lze, ale dá to práci!


A jak si AGNI můžete v sobě nacítit?

Známe to všichni, ten pocit hladu, kdy v bříšku začíná škrundat. To se ozývá náš AGNI a říká si o další porci jídla. Pokud agni dobře hoří, hlad přichází pravidelně a nejsilnější je v čase oběda (mezi 11.30-14 hodinou). Večer se také často ozývá, nicméně na noc už mu moc nenakládáme, ať má čas odpočinout.


Co náš AGNI hasí? Ve zkratce:

  • těžká jídla

  • tláskání a přejídání 

  • emocionální zajídání

  • jezení ve spěchu

  • stres

  • nevhodné kombinace potravin,

  • zprocesované mléčné výrobky, vykastrovaná pšeničná mouka

  • ledové nápoje, zmrzliny

  • příliš pití při či po jídle, ...


A nyní zpět k 10 tipům, jak na jarní očistu aneb jak po zimě rozhořet své AGNI!

Ač nerada škatulkuju, zde nás trošku dieteticky rozdělím na 2 tábory:

TÁBOR Č. 1

Jíte tak nějak všechno, moc to neřešíte. Rádi si kupujete tzv. "šmakulády" (takové ty zprocesované potraviny v barevných obalech se spoustou éček, bílého cukru, ztuženého tuku, atd.) např. milu, polomáčené, čokoládu, párek v rohlíku, pizzu a brambůrky, ke svačině si mažete šumavu či rohlík pomazánkovým máslem nebo taveňákem a prokládáte to šunkou. Do toho doma frčíte na takové té klasice typu rizoto se sýrem, těstoviny s rajskou, masem a sýrem, občas rozmraženou pizzu či smažené bramboráky a pravidelnost vám nic moc neříká. Rádi pořád něco uzobáváte, mandličky v cukru, čokoládu, sušenčičky, kafíčka. 

 TÁBOR Č. 2

Pro vás už je normální si dát ke snídani klidně i jáhelnou kaši nebo polévku s kváskovým chlebem, maso moc nejíte, k obědu si běžně dáváte nějaké vege jídlo, např. rýži s tofu a zeleninou. Dbáte na kvalitu potravin a váš jídelníček je z valné většiny postavený na minimálně zprocesovaných potravinách, kde bílý cukr a bílá mouka stojí na úplném okraji nebo jsou zcela vyloučené a kde úpravy vaření jsou jemnější a přirozenější než deep fry či rozmrazování :) . Hodně doma vaříte, protože víte, že jinak to nejde. 

Samozřejmě je tu spousta nás, kteří jsme někde mezi tím, tak nějak se snažíme, ale ne vždy to jde zvládat na 100% a tak se v tom pořád trochu hledáme. Zde mám pro vás pár doporučení, jak začít s péčí o své AGNI a tím pádem jarní očistou už teď. 

Jsou platná pro všechny, ale stále je důležité vnímat potřeby svého těla, svou energii, která se vždy začne měnit, jakmile začnete ubírat na výživnosti a přestanete tláskat a jíst čistě. Tělo najednou dostane prostor pro velkou regeneraci a chová se jinak. Takže žádný divočiny a hlavně do ničeho nejít na sílu, ale individuálně to ladit.


A zde už konečně jsou ta slibovaná doporučení: 


  1. Začněte jíst pravidelně (snídani v čase snídaně (7 – 9 ranní), oběd v čase oběda (11.30 – 14 hodin), večeři do max 18 hodin

  2. Dělejte si HLAD! Nejezte nic mezi tím, tj. dělejte si na ty velká hlavní jídla dne HLAD! Nic netláskejte a neuzobávejte!

  3. Oběd v čase oběda! Oběd je nejdůležitější jídlo dne, pokud vynecháte snídani či večeři, nevadí. Ale oběd by měl být teplé vařené jídlo a měl by být snězený v čase oběda a před obědem byste měli mít HLAD!

  4. Jezte v plné pozornosti, nic u toho nečtěte a nepracujte. K jídlu si vždy sedněte a nespěchejte! 

  5. U jídla nepijte studené nápoje, hasí AGNI. Můžete pít vlažné či teplé a jen trošku.

  6. Dobře kousejte!

  7. Jezte do 3/4 vaší kapacity, takže byste neměli být ani hladoví, ani příliš plní, ať může žaludek jídlo dobře strávit.

  8. Tábor č. 1 vyřadí ze svého jídelníčku všechny šmakulády, polotovary a fast food, těžká jídla, živočišné a průmyslově zpracované potraviny, sladkosti. Zmenšete porce. Začněte si vařit domácí jídla z minimálně zpracovaných surovin (obiloviny, těstoviny, zelenina, luštěniny, lehké maso či ryby). Začněte jíst pravidelně a dělejte si mezi jídly hlad. Začněte vnímat své AGNI. 

  9. Tábor č. 2, jelikož jí mnohem kvalitněji a "čistěji" pravděpodobně nebude muset tolik čistit trávicí trakt! Ale kdo ví, není to vždy pravidlem! Doporučuji vám se v rámci jarní očisty více zaměřit na potřeby svého těla a jeho případné nerovnováhy. Odlehčením v jídelníčku dostane tělo prostor se harmonizovat a vy ho můžete podpořit vhodnou sebepéčí, pokrmy, chutěmi, bylinami či kořením. A tím vším, dle vaší konstituce a současného stavu vás budu v rámci Laskavé jarní očisty provázet. 

  10. Všem z jakýchkoli táborů pomůže zmenšit porce, vyřadit smažená jídla, začít klíčit klíčky a zařazovat co nejvíc zelených listových zelenin, listů kopřivy, pampelišky a medvědího česneku. 


Přeji vám, aby váš AGNI silně a zdravě hořel a zvu vás na společnou cestu očistou!

Kateřina