SÍROVEC, CHOROŠ CO CHUTNÁ JAKO KUŘE + RECEPT

hlavní jídla houby inspirace recepty vegan

Miluji sírovec! Letos už jsem ho našla podruhé a vždy z něj intuitivně vykouzlím vynikající recept. O ten dnešní Sírovec se sušenými rajčaty na rýžových nudlích se zde s vámi podělím.

Chutí a konzistencí mi sírovec připomíná kuřecí maso. Ne náhodou ho Angličané nazývají “chicken of the woods“ neboli kuře lesa. Připravíte z něj jak guláš, tak řízek nebo smaženici. Hodí se i na nakládání do kyselého láku. Jamie Oliver z něj v jednom ze svých pořadů dokonce vařil Stroganoff. Je to prostě univerzálně použitelná, maso připomínající hmota, která má ovšem oproti masu obrovské spektrum léčivých účinků na naše zdraví!

 

Sírovec, stejně jako hlívu či shiitake a spoustu dalších druhů řadíme mezi jedlé a velmi chutné dřevokazné houby. Ty obsahují řadu zajímavých biologicky aktivních látek s bohatým spektrem léčivých účinků, ale z těch nejdůležitějších vypíchnu komplexní polysacharidy nazývané betaglukany. Z medicinálního pohledu jsou to látky s obrovským, ještě ne plně prozkoumaným potenciálem a ne náhodou právě z betaglukanů dřevokazných hub chrlí farmaceutický průmysl doplňky stravy ve velkém.

Náš imunitní systém betaglukany totiž miluje a saje je do sebe jako hladová houba. Využívají se zejména na podporu imunity, při rekonvalescenci k léčbě cukrovky, snižování cholesterolu či pro jejich protirakovinné účinky.

Za mě je ale škoda do sebe houby ládovat v kapslích, když můžeme pravidelně léčivé dřevokazné houby zařazovat do svého jídelníčku. Kapsle doporučuji až v momentě, kdy je organismus velmi oslabený a potřebuje tyto látky doplňovat ve větší koncentraci, pravidelnosti a množství. S respektem a úctou k dané houbě, s ohledem na vaše kvality a tendence vaší nerovnováhy, kterou potřebujete rovnat a ve spolupráci se zkušeným terapeutem či bylinářem, který těmto houbám a jejich účinkům opravdu rozumí.

Každá houba či bylina má totiž dle ájurvédy své unikátní klíče, které ne vždy zapadnou do každého zámku. Jsou to velmi individuální energie a proto, chcete-li se léčit, měli byste více pochopit energetiku a tendence ze kterých pramení vaše nerovnováha a kvalitu, kterou daný lék nese. Více se o tom můžete dozvědět na některém z mých kurzů či na konzultaci.

 

Pokud jsou vhodně nasměrované, mohou mít silný terapeutický účinek. Jsou to přesně mířené střely a dnešní celoplošně nasměrované tendence ve formě tablet a ládování jich do sebe ve velkém jejich účinek snižují. A často také hromady kapslí (byť z bylin či léčivých hub) snižují sílu vašeho trávení.  Sílu trávicího ohně totiž nelze opomíjet, protože pokud vám hoří jen slabě, léčivé vlastnosti z kapslí do sebe stejně nevstřebáte. Trávení je tedy potřeba vhodně při aplikaci kapsle podpořit a dlouhodobě na jeho posilování pracovat úpravou jídelníčku a životosprávy.

Speciálně sírovec je vypichován pro své protirakovinné účinky při leukémii a rakovině tlustého střeva, jako antibiotikum proti E. coli či zlatému stafylokoku, jako účinné antivirotikum nebo účinný lék při léčbě cukrovky. Díky betaglukanům má silné antioxidační účinky, využívá se na podporu funkce jater a při prevenci a léčbě žaludečních vředů. Řada těchto a mnoha dalších účinků je dnes již vědecky  potvrzena. 

A zde je slibovaný recept

Rýžové nudle se sírovcem a sušenými rajčaty

Tento recept jsem vykouzlila zcela intuitivně z toho co dům dal a z jeho výsledku jsme byli nadšení. Je to velmi rychlý a chutný pokrm, který doporučuji vyzkoušet.

 

Na 2 porce budete potřebovat:

- 400 g rýžových nudlí

- Plodnici sírovce (alespoň 300 g)

- Jedno balení sušených rajčat v oleji

- Sůl, pepř, mletý kmín

- Bílek z 6 vajíček nebo 4 celá vajíčka

- Bazalku na ozdobu a doladění chutí

 

Postup přípravy

  1. Pokrájejte omytou plodnici sírovce na malé kousky a dejte smažit na větší pánev s trochou přepuštěného másla či oleje. Osolte, posypte trochou mletého kmínu a černého pepře. Smažte alespoň 5 min a poté podlijte 1 dcl vody a přikryjte pokličkou a nechte dusit dalších min 5 minut.
  2. Vedle si dejte vařit osolenou vodu na rýžové nudle.
  3. Mezi tím si pokrájejte sušená rajčata na menší kousky a až bude houba dostatečně podušená, přidejte rajčata i s olejem na pánev, pořádně promíchejte a nechte, ať se propojí.
  4. Jakmile budete mít rýžové nudle uvařené, doporučuji je slít, prolít studenou vodou a vložit do hrnce se studenou vodou. Takto máte jistotu, že se vám neslepí a ve směsi se sírovcem se krásně prolnou.
  5. Přidejte propláchnuté nudle ke směsi sírovce a rajčat a pořádně promíchejte. Poté směs zalijte vaječnými bílky či vejci, promíchejte a nechte za stálého míchání tepelně dodělat.
  6. Pokrm doporučuji servírovat s čerstvou bazalkou, která krásně doplní chuť sušených rajčat.

 

Pokud vám část nudlí zbyde, můžete je zabalit do zeleninové tortilly s koprovým dipem v jogurtu. 

 

Přeji dobrou chuť! 

 

Zdroj foto: www.wikipedia.org