ING. KATEŘINA HALAMOVÁ, PH.D. (*1981)

Jmenuji se Kateřina Halamová, jsem vystudovaná ekoložka (Ing.), etnobotanička (Ph.D.), nutriční terapeut a ájurvédský poradce přes výživu.

Vzdělávám všechny, kdo se zajímají o výživu a zdravý životní styl, laickou i odbornou veřejnost, kuchaře a kuchařky. Učím v praxi vařit chutná a plnohodnotná jídla a k tomu předávám celkové pochopení výživy jako nedílné součásti našeho zdraví. 

Své poznatky o výživě podávám tak, že jsou srozumitelné pro každého. Propojuji moderní pohledy a poznatky o výživě s tisíciletými znalostmi východu. Sama na sobě jsem vyzkoušela mnohé, měla jsem možnost učit se od skvělých učitelů a za sebou mám již řadu let praxe, takže je o co se opírat a cítit pevnou zem pod nohama.  

NABÍZÍM

  • kurzy zdravého vaření
    • soukromé viz Nabídka kurzů
    • individuální na míru dle vašich potřeb
    • pro školní jídelny a firemní vývařovny
  • přednášky o výživě 
    • učitelé, žáci, kuchaři MŠ, ZŠ, SŠ
    • organizace, festivaly
    • skupinové soukromé akce 
  • individuální ájurvédské konzultace
    • pulzová diagnostika, úprava jídelníčku a nevhodných návyků
    • úprava váhy, zdravé hubnutí
    • řešení zdravotních problémů
    • očista organismu

Mým cílem je umožnit lidem zdravě se stravovat a díky tomu se cítit dobře. Zajímá mne výživa člověka v širších souvislostech. Učím o výživě s přesahem a vysvětluji, jak se bez dogmat a manipulací rozientovat v rozporuplných výživových doporučení a najít si svou vlastní cestu. Studuji různé přístupy k lidskému zdraví postavené na změně jídelníčku a životního stylu. Strava je totiž našim lékem a dokáže dělat zázraky.

JSEM LEKTORKOU

Screen Shot 2018-08-07 at 20.17.57

Mám za sebou kurzy vaření pro:

  • kuchaře Krajské nemocnice Liberec
  • menzu Technické Univerzity v Liberci
  • menzy Karlovy Univerzity v Praze
  • odbor školství Jablonce n/N (pro kuchařky ŠJ) 
  • řadu školních jídelen ZŠ a MŠ v ČR
  • zaměstnance firmy Nestlé
  • kuchaře firemní vývařovny 2N Telematika
  • pestré publikum v Mexiku, region Guadalajara

Přednáším pro různé cílové skupiny, např.:

  • ředitele kolejí a menz ČR
  • festival Pro zdraví Rumburk
  • ekofestival Greenfest Liberec 
  • žáky prvního a druhého stupně různých ZŠ
  • pedagogy a kuchaře ŠJ ZŠ a MŠ LK (projekt Zdravá výživa a škola, 2010-12)
  • klienty Občanského sdružení Drak Liberec
  • zaměstnance domova seniorů Domov Rožďalovice
  • klienty Scincare Liberec

Letem nasbírané zkušenosti se odrážejí v mých receptech a postupech s důrazem na jednoduchost a zdraví. Recepty ladím tak, aby byly maximálně jednoduché, chutné a zdravé. A aby v nich zároveň převládala lokálnost a sezónnost.  

JSEM CELOSTNÍ PORADCE PŘES VÝŽIVU A ŽIVOTNÍ STYL

Vycházím z řady alternativních směrů, které jsem měla možnost blíže poznat, ale nejvíce se opírám o své znalosti a nekonečnou moudrost matky všech nauk ÁJURVÉDY, kterou jsem intenzivně studovala v rámci Ájurvédské Gurukuly pod vedením MUDr. Martiny Ziskové.

V rámci osobních ájurvédských konzultací vedu klienty za pochopením své vlastní přirozenosti a nastavení jejich jedinečné rovnováhy, což je nejlepší pro prevenci, tak i návrat z nemoci do zdraví. Důležitou roli hraje nejenom strava, ale i psychika, emoce a naše energetické nastavení. Každý jsme jedinečný a neexistuje univerzální recept vhodný pro všechny. Je to jako různé velikosti a střihy šatů. Abychom se dobře cítili, chceme skvěle padnoucí šaty na míru. A ty já vám pomůžu ušít a dobře o ně pečovat.

Po řadu let jsem měla možnost žít a pracovat přes Sibiř po Jižní Ameriku v nejrůznějších koutech světa, kde jsem se vždy nechala inspirovat místními zvyky,  tradicemi ve stolování, domácími léčebnými technikami a používáním nejrůznějších bylin, zelenin a koření, což velmi ovlivnilo můj komplexní pohled na výživu a osobitost mého vaření. Dodnes toho využívám a i nadále se ráda světovou kuchyní nechávám inspirovat. Hodně čerpám z ájurvédského pohledu na výživu, který je zcela univerzální a aplikovatelný na všechny kuchyně světa.

MÉDIA

Pár ukázek z pořadů a publikovaných článků. 

Screen Shot 2020-05-02 at 10.30.33

Screen Shot 2020-05-02 at 12.33.32

Představujeme plísně v kuchyni žádoucí

O tempehu a manýrech Rhizopus oligosporus se mě vyptává Kateřina Varhaník Wildová.

 

Screen Shot 2020-05-02 at 12.13.58

Před početím se zbavte uzenin a slazených drinků, říká výživová poradkyně

S odbornicí na výživu Kateřinou Halamovou o vegetariánství, stravě mužů a žen před početím i o dumpster divingu.

Screen Shot 2020-05-02 at 11.41.10

Screen Shot 2020-05-02 at 12.19.02

Screen Shot 2020-05-02 at 12.19.13