Jmenuji se Kateřina Halamová, jsem vystudovaná ekoložka (Ing.), etnobotanička (Ph.D.), nutriční terapeut a ájurvédský poradce přes výživu.
Vzdělávám všechny, kdo se zajímají o výživu a zdravý životní styl, laickou i odbornou veřejnost, kuchaře a kuchařky. Učím v praxi vařit chutná a plnohodnotná jídla a k tomu předávám celkové pochopení výživy jako nedílné součásti našeho zdraví.
Své poznatky o výživě podávám tak, že jsou srozumitelné pro každého. Propojuji moderní pohledy a poznatky o výživě s tisíciletými znalostmi východu. Sama na sobě jsem vyzkoušela mnohé, měla jsem možnost učit se od skvělých učitelů a za sebou mám již řadu let praxe, takže je o co se opírat a cítit pevnou zem pod nohama.
Mým cílem je umožnit lidem zdravě se stravovat a díky tomu se cítit dobře. Zajímá mne výživa člověka v širších souvislostech. Učím o výživě s přesahem a vysvětluji, jak se bez dogmat a manipulací rozientovat v rozporuplných výživových doporučení a najít si svou vlastní cestu. Studuji různé přístupy k lidskému zdraví postavené na změně jídelníčku a životního stylu. Strava je totiž našim lékem a dokáže dělat zázraky.
Letem nasbírané zkušenosti se odrážejí v mých receptech a postupech s důrazem na jednoduchost a zdraví. Recepty ladím tak, aby byly maximálně jednoduché, chutné a zdravé. A aby v nich zároveň převládala lokálnost a sezónnost.
Vycházím z řady alternativních směrů, které jsem měla možnost blíže poznat, ale nejvíce se opírám o své znalosti a nekonečnou moudrost matky všech nauk ÁJURVÉDY, kterou jsem intenzivně studovala v rámci Ájurvédské Gurukuly pod vedením MUDr. Martiny Ziskové.
V rámci osobních ájurvédských konzultací vedu klienty za pochopením své vlastní přirozenosti a nastavení jejich jedinečné rovnováhy, což je nejlepší pro prevenci, tak i návrat z nemoci do zdraví. Důležitou roli hraje nejenom strava, ale i psychika, emoce a naše energetické nastavení. Každý jsme jedinečný a neexistuje univerzální recept vhodný pro všechny. Je to jako různé velikosti a střihy šatů. Abychom se dobře cítili, chceme skvěle padnoucí šaty na míru. A ty já vám pomůžu ušít a dobře o ně pečovat.
Po řadu let jsem měla možnost žít a pracovat přes Sibiř po Jižní Ameriku v nejrůznějších koutech světa, kde jsem se vždy nechala inspirovat místními zvyky, tradicemi ve stolování, domácími léčebnými technikami a používáním nejrůznějších bylin, zelenin a koření, což velmi ovlivnilo můj komplexní pohled na výživu a osobitost mého vaření. Dodnes toho využívám a i nadále se ráda světovou kuchyní nechávám inspirovat. Hodně čerpám z ájurvédského pohledu na výživu, který je zcela univerzální a aplikovatelný na všechny kuchyně světa.
Pár ukázek z pořadů a publikovaných článků.
O tempehu a manýrech Rhizopus oligosporus se mě vyptává Kateřina Varhaník Wildová.
S odbornicí na výživu Kateřinou Halamovou o vegetariánství, stravě mužů a žen před početím i o dumpster divingu.