Zeleninové subdží s cizrnou

pdf

Subdží je indický zeleninový pokrm s kořením, který najdete v nekonečných zeleninových variantách a kombinacích. Zde s přidanou cizrnou, tedy sytější a výživnější. Nebojte se tento recept vyzkoušet ve zcela zjednodušené variantě, kdy zeleninu omezíte pouze na zelí a brambor. Díky surovinám pak chutná jako typický český pokrm, jen lehce řízlý Indií a je to vynikající!

Suroviny pro 4 porce:

  • 1 menší zelí či kapusta
  • brambor, hokkaido, květák (množství zvolte dle vlastních preferencí, můžete dát např. 2 brambory,  1/4 hokkaido a 1/4 hlávky květáku)
  • 100 g cirzrny
  • 2 pl ghí 
  • 3 čl černé hořčice
  • 4 čl  římského kmínu
  • 1 čl  kurkumy
  • 1/2 ČL černého čerstvě namletého pepře
  • ½ – 1 čl soli
  • 1 pl čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké proužky
  • zázvorová šťáva na dochucení

 

Postup přípravy:

  1. Namočenou cizrnu si uvaříme zvlášť v neosolené vodě doměkka. Namáčecí vodu je třeba slít. Doporučuji k cirzně přidat kousek mořské řasy kombu, aby se lépe uvařila. Cizrnu vařte buď v tlakovém hrnci, či normálním, ale opravdu doměkka, ať je dobře stravitelná a nenadýmá.
  2. Kapustu pokrájíme na velmi tenké proužky. Brambor a dýni na kostičky. Květák rozebereme na růžičky.
  3. Rozehřejeme ghí, přidáme na něj semínka černé hořčice a římského kmínu, počkáme až semínka začnou praskat, poté přidáme čerstvý, na kostičky pokrájený zázvor, po chvíli mleté koření (kurkumu) a za stálého míchání necháme rozvonět.
  4. Přidáme pokrájený brambor, dýni a květák a promícháme s kořením ve ghí, poté přidáme pokrájenou kapustu, uvařenou cizrnu s trochou cizrnového vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme vařit do změknutí brambor. Občas promícháme.
  5. Stejným principem vytvoříte např.  subdží z různých druhů zeleniny. Pokrm můžeme jíst jako samotný nebo podáváme s rýží.

Tento recept naleznete spolu s dalšími krásnými recepty ve speciálu KONDICE Dieta na míru, který ve spolupráci s Veronikou Veselou dala dohromady řada odborníků přes výživu.