Velikonoční nádivka

pdf

Vynikající bezepková nádivka z polenty, tempehu a divoké zeleniny. Na jaře ideální s kopřivou, bršlicí a popencem, nedivokou variantou jsou listy špenátu.

Suroviny na plech 35x25 cm:

  • 300 g instatntní kukuřičné polenty (1 min)
  • 1 balení (200 g) uzeného  tempehu 
  • 2 velké mrkve nastrouhané nahrubo
  • 3 velké hrsti nasekaných mladých jarních bylin (kopřivy, pampelišky, bršlice, popenec) nebo listy baby špenátu
  • 1 hrst mandlí či slunečnicových semínek či vlašáků
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat
  • 2 PL oleje či ghí
  • 2 ČL soli
  • shoyu
  • volitelně česnek, zázvorová šťáva
  • koření: majoránka, provensálské koření či jiné zelené byliny (oregáno, libeček, medvědí česnek, ...)

Postup přípravy:

Já tuto nádivku připravuji tak, že si vezmu velkou mísu a postupně do ní přidávám všechny hotové ingredience (uvařenou polentu, osmahnutou cibulku s mrkví, spařené nasekané kopřivy, opražené ořechy, majoránku a další dobroty). Surovin je v tomto receptu opravdu mnoho. Nakonec to všechno promíchám a vyklopím na plech!

Polenta je v tomto receptu pojidlo, které nám všechno ostatní spojí dohromady.

  • Uvaříme si polentu: Do 1,5 l osolené vody přidáme pokrájená sušená rajčata, přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme polentu 1 min. Je to opravdu rychlé a polenta je ani ne za minutu hotová.  
  • Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli. Jakmile je dozlatova, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a uzený tempeh. Restujeme cca 10 min a nakonec zakápneme shoyu.
  • Nasbírané byliny promyjeme a spaříme horkou vodou. Z vody je poté slijeme a nasekáme na malé kousky. Pokud byliny či špenát nechcete spařovat, není to nutné. Pouze je posekejte na menší kusy a dejte do mísy.
  • V míse promícháme polentu, osmaženou zeleninu s tempehem a zelené listy.
  • Dochutíme rozmačkaným česnekem, majoránkou či zázvorovou šťávou a dosolíme solí či shoyu. 
  • Směs vyklopíme na plech s pečícím papírem.
  • Urovnáme a pečeme cca 40-50 minut na 180°C.
  • Po vyndání z trouby je dobré nechat nádivku trochu vychladnout, ona tím krásně ztuhne. 

Volitelně do této nádivky můžete přidat spoustu věcí navíc a naopak ty co nemáte rádi či je nemáte na skladě nepoužít.

Přidávejte do ní dle libosti klíčky mungo, různé druhy kořenové zeleniny a nebojte se ani vložit vařenou cizrnu.