Upama s orestovanou mrkví
pdfUpama je moje oblíbená snídaně. Výživná a rychlá na přípravu. Tradiční recept je z tvrdé pšenice (Triticum durum), která je lépe stravitelná, než běžná pšeničná krupice (Triticum aestivum). V tomto receptu je k ní přilohou orestovaná mrkev na římském kmínu.

Suroviny pro 2-4 porce:
- 120 g hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
- 800 ml vody
- 2 PL ghí
- 1 cibule (nebo pórek či jarní cibulka)
- 1 cm zázvoru
- 1 ČL hořčičných tmavých semínek
- 8 ks kešu ořechů
- hrst rozinek
- 1/2 ČL soli
- 4 mrkve
- 1 PL římského kmínu
- 1/2 ČL černá sůl
Postup přípravy:
- V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko (počkáme až začne praskat a skákat), přidáme na malé kousky pokrájený zázvor a krátce zasmahneme.
- Poté je zázvor lehce zasmahlý, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
- Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu.
- Za stálého míchání přisypeme krupici, mícháme, kaše rychle zhoustne. Necháme chvilku (1 min) povařit.
- Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí, posypané černou solí. Tuto kaši lze jíst také nasladko, např. s lžící medu či kvalitního nerafinovaného agávového sirupu.
Mrkev
- Očištěnou mrkev nakrájíme na sirčičky (či jiný tvar).
- Na pánvi rozpustíme ghí či olivový olej, přidáme římský kmín a krátce orestujeme, dokud se nerozvoní (u olivového oleje pozor na přepálení, oliváč nemá tak vysoký kouřový bod jako ghí)
- Vložíme mrkev, posolíme černou solí, orestujeme. Poté přikrejeme pokličkou a necháme 3 min podusit do změknutí. Mrkev chceme mít al dente.