Upama s orestovanou mrkví

pdf

Upama je moje oblíbená snídaně. Výživná a rychlá na přípravu. Tradiční recept je z tvrdé pšenice (Triticum durum), která je lépe stravitelná, než běžná pšeničná krupice (Triticum aestivum). V tomto receptu je k ní přilohou orestovaná mrkev na římském kmínu.

Suroviny pro 2-4 porce:

  • 120 g hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
  • 800 ml vody
  • 2 PL ghí
  • 1 cibule (nebo pórek či jarní cibulka)
  • 1 cm zázvoru
  • 1 ČL hořčičných tmavých semínek
  • 8 ks kešu ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/2 ČL soli

 

  • 4 mrkve
  • 1 PL římského kmínu
  • 1/2 ČL černá sůl

Postup přípravy:

  • V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko (počkáme až začne praskat a skákat), přidáme na malé kousky pokrájený zázvor a krátce zasmahneme.
  • Poté je zázvor lehce zasmahlý, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.  
  • Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání přisypeme krupici, mícháme, kaše rychle zhoustne. Necháme chvilku (1 min) povařit.
  • Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí, posypané černou solí. Tuto kaši lze jíst také nasladko, např. s lžící medu či kvalitního nerafinovaného agávového sirupu.

Mrkev

  • Očištěnou mrkev nakrájíme na sirčičky (či jiný tvar).
  • Na pánvi rozpustíme ghí či olivový olej, přidáme římský kmín a krátce orestujeme, dokud se nerozvoní (u olivového oleje pozor na přepálení, oliváč nemá tak vysoký kouřový bod jako ghí)
  • Vložíme mrkev, posolíme černou solí, orestujeme. Poté přikrejeme pokličkou a necháme 3 min podusit do změknutí. Mrkev chceme mít al dente.