Pórková s rýží

pdf

Polévky jsou grunt! 
Dalším receptem na rychlou, chutnou a jednoduchou polévku je PÓRKOVÁ S RÝŽÍ. 

Suroviny na 4 porce:

  • 1 PL oleje či ghí
  • 100 g kulatorznné či mléčné rýže (ale zvládnete to i s dlouhozrnkou, když jinou nemáte)
  • 1 pórek (volitelně můžete přidat brokolici anebo jí udělat čistě brokolicovou : )
  • 1/2 ČL provensálského koření
  • ovesná či rýžová smetana (volitelné)
  • 1 citrón či umeocet
  • sůl

 

Postup přípravy:

Na ghí či oleji přesmahněte jakoukoli kulatozrnnou nebo mléčnou rýži. Osolte a okořeňte třeba provensálským kořením, nebo jinou bylinkovou středomořskou směsí. Zalijte vroucí či studenou vodou a vařte do rozvaření rýže (krásně vám polévku zahustí). Nakonec do ní přidejte najemno pokrájený pórek (můžete i brokolici, nebo obojí 
Už nevařte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dojít. 
K dochucení můžete použít citronovou štávu nebo umeocet. Kdo chcete, můžete polévku zjemnit rostlinnou smetanou (ale není to nutné).

 

Nebojte se tento recept obměnit s jinou zeleninou, např. cuketou, brokolicí, řapíkatým celerem či fenyklem. Vždy z ní vykouzlíte úžasně chutnou polévku. A také si hrajte s použitím bylinek, takový kopr či petrželka .... můžete obměňovat na tisíce způsobů!