Pomazánka z pečené dýně

pdf

Cizrnový hummus je klasikou, ke které se stále ráda vracím, ale vyzkoušeli jste už hummus z pečené dýně či cukety? Pokud vám chuťově sedne, tak máte o další svačinku a rychlou pomazánku vystaráno!

Suroviny na 500 g pomazánky:

  • 500 g dýně hokkaido
  • 6 PL tahini
  • 2-3 stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • olej nebo ghí na pečení
  • 1/2 PL mletého kmínu
  • 1/2 PL provensálského koření
  • 1/2 ČL soli
  • špetka mletého chilli
  • na ozdobu: 4 PL olivového oleje, černý pepř, mletý kmín

Postup přípravy:

  • Předehřejeme si troubu na 190°C
  • Hokkaido vyjadřincujeme a nasekáme na cca 5 cm kousky, dáme na plech, zakápneme olejem či pomažeme ghí, osolíme trochou shoyu a solí, okořeníme kmínem a provensálským kořením a dáme péct do změknutí (cca 30 min)
  • pečenou dýni rozmixujeme v mixéru či robotu s tahini, citrónovou šťávou, chilli a necháme chvíli stát (pro propojení chutí). Pokud je konzistence moc hustá, přidáme trochu vody či shoyu.
  • servírujeme s kváskovým chlebem, tousty, tortille. Dip se hodí i jako příloha na talíři k hlavnímu jídlu (ala dýňové pyré)