Polévka z loupaného mungdálu se zeleninou

pdf

Únava, déšť, doma prázdná lednička, nechce se na nákup, ani vařit. Máte to taky někdy tak?Nicméně oběd je nutnost a polévka je grunt! A tahle mungová polévka je takřka bez práce.

Možná neznáte půlený mungdal. Já používám jak celý neloupaný, žlutý loupaný a tento pololoupaný. Mungo je úžasná surovina, je velmi výživná, zdravá, jednoduchá, rychle uvařená.

Půlený mungdal mívám doma vždycky v záloze (ostatně i ten loupaný i celý:). Kupuji ho pákystánsko-indickém obchůdku Shalamar v Lipanské v Praze. Pak už stačí jen jedna cibule, troška mrkve, ghí a koření (to se doma vždycky najde) a je uvařeno .



Suroviny na hrnec (4 l) polévky:

  • 1 PL ghí
  • 1 ČL černého hořčičného semínka
  • 1 PL mleté směsi římského kmínu a koriandru (připravte si klidně do zásoby)
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • hrnek půleného mungdálu
  • voda
  • sůl
  • na dochucení černá sůl a šťáva z limetky či citrónu

 

Postup přípravy:

Na ghí přesmahneme semínka černé hořčice, počkáme až začnou praskat. Poté přidáme pokrájenou cibuli a mrkev, prosmahneme, osolíme, přidáme mletý římský kmín a koriandr (tuto směs mám moc ráda a často ji používám, proto ji mám už namletou ve sklenici předem), hrnek půleného mungdalu, vodu, přikryjeme a vaříme do změknutí.
Na talíři můžeme vedle jiných dochucovadel použít např. černou sůl a šťávu z limetky a posypat zelenou natí (např. koriandrem). Moje oblíbená kombinace .)

Tyto líné polévky miluju a poměrně často je i vařím. Zelenina je pokrájená za minutku a pak už se to jen všechno samo vaří v kastrólu. Podívejte se i na jiné recepty, např. Letní polévku z rajčat, mrkve a mungdálu, kde jsem použila mungo zcela loupané, úplně bez slupky. Proto má krásnou žlutou barvu. V tomto receptu je použitý mungdál polovičně loupaný. Ten žlutý je nejlépe stravitelný a nejméně z celé škály mungo možností nadýmá (a to mungo, pokud je vařené, nadýmá opravdu jen minimálně, zejména pokud je upravené s kořením, jako v tomto receptu).