Pečená dýně se seitanem

pdf

Toto je jeden z mých nejoblíbenějších receptů z dýně. Díky seitanu velmi sytý a výživný pokrm, ke kterému se perfektně hodí bramborovo-zeleninové pyré jako příloha a barevně doladí salát z červené řepy.

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 3 cibule
  • 1 velká dýně hokkaido
  • 1 balení seitanu speciál
  • 4 PL shoyu
  • 3 PL oleje
  • 1 ČL soli

Postup přípravy:

  1. Očistíme a pokrájíme cibuli na měsíčky, dýni hokkaido na větší kostky. Hokkaido pouze vydlabeme, není nutné ji loupat, slupka je měkká.
  2. Seitan pokrájíme na menší kousky či ponecháme tak, jak je.
  3. Zeleninu dáme na plech, podlijeme ji trochou vody, posolíme, zalijeme olejem a shoyu, volitelně můžeme přidat oblíbené koření (např. provensálské, či česnek či čerstvý zázvor na kostičky).
  4. Vše důkladně rukama promícháme, ať se spojí suroviny s olejem, solí a shoyu.
  5. Pečeme cca 30 min na 180°C.

 

Vhodnou přílohou jsou zeleninovo-bramborová pyré a zeleninový salát. 

Namísto seitanu můžete použít uzený tempeh či marinované tofu, ale nebojte se ani pevných luštěnin jako je např. cizrna.