Míchaná vajíčka s jáhly a zeleninou

pdf

Zkusili jste si někdy nastavit vajíčka jáhly? Ještě jste o tom neslyšeli?

Je to velmi příjemné a lehké jídlo, které na dlouho zasytí, vyživí a navíc se do něj ještě schová spousta sezónní zeleniny, jako je teď třeba cuketa či patyzon.

Suroviny na 2 pořádné porce:

  • 1 PL ghí / rostlinný olej
  • 1 velká cibule
  • 1 malý patizon
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnku jáhel
  • svazek petrželové natě a jarní cibulky
  • černá sůl
  • kmín

Postup přípravy:

  1. Dáme si vařit jáhly, které propláchneme ve vlažné vodě (není třeba spařovat, čerstvé jáhly nehořknou). Na 2 porce stačí 1/2 hrnku jáhel na 1 hrnek vody. Jáhly přivedeme k varu a ihned stáhneme na nejnižší plamen nebo jen přiklopené obalíme do utěrky a necháme dojít. Dobře uvařené jáhly poznáte podle typických kráterků, které na povrchu vytvoří.
  2. Na ghí či roslinném oleji osmahneme cibulku, kterou osolíme černou solí (má intenzivní chuť po vajíčkách), přidáme kmín a na kostičky pokrájený patizon a podusíme do změknutí.
  3. Vmícháme povařené jáhly a pořádně promícháme a servírujeme posypané zelenou natí.

 

Kdo spěcháte či chcete "čistá míchaná vajíčka" pouze s jáhly bez zeleniny, není problém! Osmažte vajíčka na ghí, vmíchejte do nich uvařené jály a osolte černou solí.