Letní polévka z rajčat, mrkve a mungdálu

pdf

Mungo je skvělá surovina, ze které velmi často vařím. V této polévce si představíme mungdál loupaný. Tento recept řadím mezi mou řadu líných polévek, jsou rychle uvařené, s minimálním úsilým. Polévky obecně ráda na talíři dochucuji černou solí a citrónovou šťávou.

Suroviny na hrnec (4 l) polévky:

  • 1 PL ghí
  • 1 ČL černého hořčičného semínka
  • 1 ČL fenyklového semínka
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 zralá rajčata
  • hrnek loupaného mungdálu
  • voda
  • sůl

Postup přípravy:

Na lžíci ghí přesmahneme lžičku černého hořčičného semínka a lžíci fenyklového semínka. Necháme krátce orestovat a jakmile začnou hořčičná semínka pukat, přidáme jednu pokrájenou cibuli, osolíme a orestujeme do sklovata. Poté přidáme na kostičky pokrájené 3 mrkve, 3 zralá rajčátka, krátce prosmahneme, poté zasypeme hrnkem loupaného mungdálu, zalijeme vodou a vaříme do změknutí.

Loupané mungo (mugdál) je skvělá surovina. Mungo obecně zchlazuje a detoxikuje, vytahuje z organismu nadbytečnou vlhkost. Hodí se tedy pro všechny, kdo chtějí zhubnout. Je výživné a zároveň dobře stravitelné, minimálně nadýmavé. Navíc rychle uvařené, nemusí se máčet. Takže skvělý zdroj bílkovin vhodný pro všechny. Nejraději ho kupuju v indických a pákystáncích obchůdcích, např. Shalamar v Lipanské ulici v Praze, rovnou ve 2 kg baleních.