Kroupová se zeleninou a shiitake

pdf

Jednoduchá a výživná polévka, do které můžete variovat spoustu zeleniny. Tato je s mrkví, celerem, bramborem a kadeřávkem.

Houby shiitake jsou vynikající na posilování imunitního systému a není nad to, si na nich pochutnat v jídle, než je do sebe tlačit v tabletkách!

 

Suroviny na 6-8 porcí (plný hrnec polévky):

  • 1 šálek ječmenných krup (suchých)
  • 2 PL ghí
  • 8 středních hlaviček shiitake
  • 1 velká mrkev (pokrájená na šikminky)
  • 1/4 bulvy celeru (na kostičky)
  • 1 velký brambor (na větší kostičky)
  • 4 listy kadeřávku 
  • 1 cibule
  • 2 ČL římského kmínu
  • 1 ČL kurkumy
  • špetka černého kmínu
  • 5 PL ovesné či rýžové smetany
  • citrónová štáva a černá sůl na dochucení

Postup přípravy

  • kroupy a shiitake namočíme společně do 1 hrnce a necháme dokud nenasáknou
  • poté shiitake vyjmeme, pokrájíme na tenké plátky, vrátíme zpět do hrnce a spolu s kroupami uvaříme doměkka
  • vedle na pánvi si rozpustíme ghí, přesmahneme římský kmín, přidáme cibulku, kterou osolíme a až začne sklovatět, tak ji posypeme kurkumou a černým pepřem a krátce přesmanheme
  • na cibulku přidáme pokrájenou zeleninu (krom kadeřávku), osmahneme a promícháme s kořením a cibulkou
  • zeleninu přidáme do hrnce s kroupy a shiitake, doplníme vodu a vaříme do změknutí zeleniny. Chvilku před koncem přidáme posekaný kadeřávek a necháme ho vařit jen krátce.
  • polévku zjemníme rostlinnou smetanou
  • dochucujeme citrónovou šťávou a černou solí