Jablečná halva s ovesnou kaší

pdf

Další ze snídaňových variací, vhodných zejména na studené období roku, kdy zpracováváme podzimní ovoce jablka či hrušky. Tepelnou úpravou s kořením se jablka stávají velmi příjemným doplňkem ranních kaší a koření nás zahřívá, posiluje trávení a dobíjí energií.

Suroviny na 2-3 porce jablečné halvy:

  • 4 jablka 
  • 1/4 ČL hřebíčku 
  • 1/4 ČL skořice mleté 
  • 6 ks celého kardamonu 
  • 1/4 ČL mletého zázvoru 
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 cípy badyánu
  • 1 PL ghí
  • malá hrst sekaných mandlí (ale můžeme nahradit i jinými semínky či oříšky)
 

Postup přípravy:

Jablečná halva:

Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. Koření dohromady jemně rozemeleme. Na ghí přepustíme směs jemně namletého koření (velmi rychle a krátce a dejte si pozor, ať je kastrůlek na malém plameni). Přidáme nastrouhaná jablka a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Ke konci přidáme oloupané a najemno nasekané mandle či jiné oříšky či semínka a ještě 5 min povaříme.

Ovesná kaše:

Ovesnou kaši vařím pouze ve vodě se špetkou soli. Oves je těžký na strávení a pokud ho vaříme v mléce, je jeho stravitelnost ještě náročnější. Vhodnější alternativou ke kravskému mléku je mléko rostlinné. Na hrnek ovesných vloček přidejte 2 hrnky vody a vařte na slabém plameni do změknutí vloček. 

 

Koření je vždy lepší namlýt čerstvé a uchovávat ho pouze krátkodobě v uzavíratelných skleněných nádobách. K mletí vedle těžkého kameninového hmoždíře dobře poslouží elektrický mlýnek na kávu, který pořídíte v běžných obchodech s elektronikou okolo 300-400,- Kč. Pro indické a ájurvédské vaření ho určitě užijete!