Indická rajská omáčka s tofu

pdf

Rajská omáčka s indickým kořením je příjemným zpestřením tohoto klasického jídla. Když nestíháme či nemáme inspiraci, často saháme po těstovinách a rajské omáčce. Tímto "upgradem" tento pokrm posunete o kus dál a skvěle si na něm pochutnáte. Koření posiluje trávení, obohatí chuťovou škálu a ještě posiluje imunitu.

Suroviny pro 4 porce:

  • 2 cibule
  • 1 tofu bílé (Country life)
  • 1 rajský protlak (200g, sklo, Lidl - nejlepší)
  • 1 plechovka loupaných rajčat (400g)
  • 1 ČL černé hořčičné semínko
  • 1 ČL římský kmín celý
  • 1 svitek skořice celé
  • 1/2 ČL fenyklové semínko
  • 1/3 ČL chilli (mírně pálivé, množství upravte dle svých chuťových preferencí a pálivosti chilli)
  • 1/2 ČL kurkuma
  • 1/3 ČL červená paprika sladká
  • špetka černého mletého pepře
  • 1 ČL tymián
  • 250 g celozrnné špagety
  • sůl
  • ghí / olej

Postup přípravy:

  • Na ghí či oleji přepustíme celé koření: nejprve dáme semínka černé hořčice, necháme je chvíli prohřát, poté přidáme římský kmín, svitek skořice, semínka fenyklu a chilli (pokud není namleté na prášek) a necháme krátce provonět (pozor, aby se koření a tuk nepřepálili!)
  • na koření přidáme pokrájenou cibulku a smažíme do sklovata
  • Mezitím si nastrouháme nahrubo tofu, přidáme ho na cibulku a krátce zasmahneme
  • Na tofu s cibulkou přidáme mleté koření: kurkumu, sladkou papriku a případně chilli a krátce promícháme 
  • Přidáme loupaná rajčata z plechovky a rajský protlak, dolijeme trochou vody, posypeme tymiánem, dosolíme, přikryjeme a necháme 10 min provařit.
  • Servírujeme s rozličnou škálou těstovin dle vařeho výběru.

Tento recept opět ukazuje jednoduchý ájurvédský přístup k přípravě jídel, kdy koření je nedílnou součástí pokrmů. Nyní v zimě koření pokrm "zahřívá", pomáhá posilovat naše trávení a doplňovat náš imunitní systém o přírodní antibiotika.