Hummus s tahini z černého sezamu
pdf


Suroviny na 2-3 porce:
- 125 ml hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
- 2 PL ghí
- 1/4 l vody
- 1 cibule / pór / jarní cibulka
- 1/2 cm zázvoru
- 1/2 ČL hořčičných tmavých semínek
- 5 ks kešu ořechů
- hrst rozinek
- 1/2 ČL soli
Postup přípravy:
V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko, přidáme cibulku a zázvor a osmahneme dozlatova. Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme krupici. Za stálého míchání necháme chvilku provařit, pozor na cákající bubliny!
Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí a černou solí, posypané praženými kešu ořechy či rozinkami. Samozřejmě si k tomu můžeme servírovat i koriandrové či jiné čatní.
Semolinová krupice z tvrdé pšenice (Triticum durum) je mnohem lépe stravitelná než z běžně se vyskytující a přešlechtěné pšenice ozimé (Triticum aestivum). Koupíte ji ve speciálních obchodech s indickými potravinami, např. v pákistánském obchodě Shalamar v Lipanské ulici na Žižkově.
