Hummus s tahini z černého sezamu

pdf
Pomalu nastává zimní čas, čas ledvin, zahřívání a odpočinku. Černý sezam je vynikající potravina, která ledviny doplňuje. V zimě je tedy vhodné ho často do jídelníčku zařazovat.
Včera jsem objevila skvělý způsob, jak na to s tahini z černého sezamu. A když tahini, tak cizrnový hummus, to je přeci jasné ????
K tomu jsem si upekla kvaskový žitný chléb a skvělá snídaně je hotová ????
Vyzkoušejte!

Suroviny na 2-3 porce:

  • 125 ml hrubé krupice (ideálně semolinové, ale může být i pohanková či kukuřičná)
  • 2 PL ghí
  • 1/4 l vody
  • 1 cibule / pór / jarní cibulka
  • 1/2 cm zázvoru
  • 1/2 ČL hořčičných tmavých semínek
  • 5 ks kešu ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/2 ČL soli

Postup přípravy:

V kastrůlku rozpustíme 2 PL ghí, orestujeme hořčičné semínko, přidáme cibulku a zázvor a osmahneme dozlatova. Přidáme rozlámané kešu a rozinky, po chvilce sůl a vodu. Přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme krupici. Za stálého míchání necháme chvilku provařit, pozor na cákající bubliny! 

Můžeme podávat samotné, s přidaným ghí a černou solí, posypané praženými kešu ořechy či rozinkami. Samozřejmě si k tomu můžeme servírovat i koriandrové či jiné čatní.

Semolinová krupice z tvrdé pšenice (Triticum durum) je mnohem lépe stravitelná než z běžně se vyskytující a přešlechtěné pšenice ozimé (Triticum aestivum). Koupíte ji ve speciálních obchodech s indickými potravinami, např. v pákistánském obchodě Shalamar v Lipanské ulici na Žižkově.