Hlívová držťkovka

pdf

Sytá, hustá zeleninovo-houbová polévka typické "držťkové" chuti a díky hlívě i "držťkové" konzistence. Velmi rychlá na přípravu a jako bonus velmi výživná a léčivá díky medicinálním vlastnostem hlívy ústřičné.

Suroviny pro 4 porce:

  • vanička hlívy (300 g)
  • 2 střední brambory
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 PL ghí
  • 1/2 ČL kmínu
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL sladké papriky
  • 1 ČL zauzené papriky (máte-li)
  • čerstvá zelená nať na ozdobu

Postup přípravy:

Na ghí osmahneme kmín a sušený tymián, přidáme 2 cibule na kostičky, posolíme a necháme zasmahnout do sklovata. Na to hodíme hlívu pokrájenou na nudličky, 2 brambory na kostičky a mrkev na půlkolečka. Zasypeme lžící sladké papriky a lžičkou zauzené papriky, krátce zasmehneme a zalijeme vroucí vodou. Krátce povaříme do změknutí a vuala, polévka je hotová. Sypeme zelenou natí.