Hlívová držkovka

pdf

Můj přítel se mě snažil přesvědčit, že držťkovka má být bez zeleniny, jenže tuto veganskou verzi bych si "jen z hlívy" nedokázala představit. A navíc se mi zrovna dnes podařilo najít v lese kotrč! V této polévce je tedy hromada hub, spousta zeleniny a brambory. Žádný držťky :) Na ty si totiž ráda dojdu do hospody :D

 

Suroviny na 6-8 porcí (plný hrnec polévky):

  • 1 vanička hlívy (400 g)
  • 1 hlava kotrče (volitelné, pokud zrovna najdete ....)
  • 2 střední cibule
  • půlka bulvy fenyklu
  • 3 velké mrkve nastrouhané nahrubo
  • 1/5 celerové bulvy nastrouhané nahrubo
  • 3 opravdu velké brambory
  • 1 PL drceného kmínu
  • 3 nové koření + 2 bobkové listy
  • 3 PL sladké papriky
  • 1 ČL kurkumy
  • trocha černého mletého pepře

Postup přípravy

  • Na oleji osmahneme cibulku a na kostičky pokrájenou fenyklovou bulvu, osolíme a necháme zesklovatět
  • Přidáme na nudličky pokrájenou hlívu (vč. nohou) a kotrč
  • Osolíme a počkáme, až houby pustí šťávu
  • Přidáme mletý kmín, kurkumu, sladkou papriku, černý pepř, nové koření a bobkový list a krátce promícháme, ať se koření propojí s olejem
  • zalijeme vroucí vodou
  • přidáme nastrouhanou mrkev, celer a na kostky pokrájený brambor
  • vaříme do změknutí zeleniny