Cuketový kiš

pdf

Rychlý chutný letní recept, který při záplavě cuket můžete dělat každý den a jen si ho ladit dle svých chuťových preferencí.

Suroviny na 2 kiše na koláčovou formu o Ø 32 cm:

  • 550 g mouky (osvědčila se mi hladká špaldová, žitná, či jejich směs půl napůl)
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL prdopeče (vinný kámen / prášek do pečiva bez fosfátů)
  • 1 ČL provensálského koření
  • 2 stroužky česneku

Suroviny na náplň:

Náplň je vesměs volitelná dle toho, co dům dal, co máte rádi a na to zrovna máte chuť. U mě právě byla spousta cuket ze zahrády a různé sýry z kurzu zpracování kravského mléka, kde jsem se byla vzdělávat, takže to bylo jasné, ale pokud se rozhodnete do rajčatové variace ala pitta, či do náplně osmahnete hlívu s bulvou fenyklu a jen trochu zalijete rostlinnou smetanou, to nechám na vás :)

  • 2 střední cukety
  • zakysaná smetana / smetana ke šlehání / veganská rýžová či ovesná smetana
  • olivový olej / ghí
  • různé druhy sýra (mozarella / eidam / veganský sýr)
  • hrst bazalky či jiných zelených bylinek (tymián, libeček, majoránka, ....)

Postup přípravy:

  • Suroviny na těsto smícháme a uhněteme vláčné těsto, které můžeme dát na chvíli odpočinout do ledničky (líp se s ním pak pracuje)
  • připravíme si zeleninu a suroviny do náplně (cuketu jsem nastrouhala škrabkou na brambory)
  • vymažeme koláčovou formu ghí či olejem
  • těsto rovnoměrně vymačkáme do formy (není třeba válet) a uděláme trochu silnější vyvýšené okraje
  • naplníme náplní, zalijeme trochou smetany, poklademe sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby
  • pečeme na 180°C cca 30-40 min