Cuketová koprovka
pdfVynikající letní krémová polévka, kam schováte spoustu zelených bylinek, zeleniny a jáhly. Zasytí a je obměnitelná v mnoha zeleninových variacích, takže nejenom cuketa, ale i květák, dýně, brambor, patizon, ale hrát si můžete i s obměnou bylinek (jsou mezi námi i tací, co nemají rádi kopr

Suroviny na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 střední cukety (1 kg celkem)
- 100 g jáhly
- lžíce ghí či oleje na osmažení cibule
- svazek kopru a případně jiné zelené bylinky (libeček, bazalka, apod.)
- lžička soli a volitelně bylinkové koření (např. provensálské)
- citrónová šťáva či umeocet
Postup přípravy:
1. Na olivovém oleji či ghí si osmahneme cibulku (kdo máte rádi česnek, můžete přidat několik stroužků k cibuli). Cibuli rovnou osolíme (je dobré, když se sůl natáhne už do cibulky) a volitelně přidáme koření (zde použito provensálské).
2. Poté přidáme pokrájenou cuketu (ale variací zde je nespočet, hrajte si s různými druhy zeleniny, vynikající je např. květák, patizon, dýně, brambor v různých poměrech), přidáme propláchnuté jáhly, zalijeme vodou akorát nad zeleninu, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí jáhel.
3. Poté přidáme zelené bylinky (není třeba šetřit) a rozmixujeme tyčákem do krémova. Můžeme zjemnit rýžovou (či jinou rostlinnou) smetanou a lehce okyselit citronovou štávou či umeoctem.
K ozdobení můžeme použít kopr nebo vynikající osmažené listy šalvěje.
Opět další polévka kde můžete zcela pustit uzdu tvořivosti a bez obav kombinujte různé druhy zeleniny. Vynikající je tato polévka i s květákem, patizony, s mrkví, s dýní a stejně tak kombinujte i zelené bylinky.






