Čočkovo zeleninový dhál

pdf

Tento čočkový recept mě nikdy nezklame. Je velmi jednoduchý a nenáročný na suroviny. Červenou čočku loupanou mám doma vždy v zásobě a nějaká zelenina se také vždycky najde. Chutný jako polévka, kaše či příloha k rýži. 

Suroviny na 5-6 porcí:

  • 350 g loupané červené čočky
  • 1/2 pórku
  • 1 PL ghí
  • 1 PL hořčičného semínka
  • 1/2 ČL fenyklového semínka
  • mletý černý pepř
  • 1/4 ČL kurkumy
  • 2 ČL oregáno
  • 1,5 ČL soli
  • 1/4 ČL asafoetidy (hing, čertovo lejno)
  • 1/4 ČL sušeného zázvoru
  • 2 velké mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1/2 bulvy fenyklu
  • 4 rajčata (nebo 1 plechovka sekaných rajčat)

Postup přípravy:

Potřebujeme 2 hrnce, čočku je totiž třeba vařit ve větším množství vody zvlášť, aby se úplně nerozvařila na kaši. V tom spočívá kouzlo tohoto receptu :)

V základním hrnci si rozpustíme ghí a přesmahneme na něm hořčičné semínko, dokud nezačne pukat. Poté přidáme fenyklové semínko, kurkumu, hing a pepř, krátce přesmahneme a přidáme pokrájený pórek, který necháme krátce zasmahnout a zesklovatět. Poté přidáme zbylou zeleninu pokrájenou na malé kostičky (v tomto případě celer, mrkev, bulva fenyklu) a smažíme.

Po chvíli osolíme a přidáme posekaná rajčata, oregáno a zalijeme trochou vody. Vaříme do té doby, než je zelenina měkká. Já mám radši zeleninu víc al dente, tak to netrvá ani 8 min, stejně pak pod pokličkou ještě dojde do změknutí.

Vedle v hrnci si dáme vařit cca 4 litry vody, do které přidáme sůl, špetku hingu a sušeného zázvoru a trochu olivového oleje. Jakmile začne vřít, vsypeme do ní červenou čočku (ideálně, když jí předtím na chvíli namočíme a propláchneme). Vaříme do změknutí čočky, dejte si pozor, od hrnce neocházejte a hlídejte. Jde o minuty. Neceme čočku na kaši rozvařenou, ale červenou čočku, která drží tvar a zrníčka. Poté, co je přecedíme je přidáme k zelenině a jen minutku necháme provařit.

Dnes jsem tento dál servírovala jako hustší polévku s opečeným domácím chlebem (se solí, provensálským kořením a česnekem).