Cizrnová masala

pdf

Snídaňová kaše upama je taková sladko-slaná ájurvédská specialitka a kdo ji ještě neochutnal, tak nechápe, že i tato variace může být vynikající chutnou snídaňovou kaší, případně přílohou k tepelně upravené zelenině či subdží. 

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g cizrny
  • 2 PL ghí
  • 3 cibule (červené nebo bílé)
  • 2 ČL kořenící směsi Chana masala, kterou buď koupíte nebo si jí sami namícháte
  • 1/2 ČL soli
  • 3 rajčata bez slupky / loupaná rajčata v plechovce

Postup přípravy:

Cizrnu namočíme ideálně přes noc, vodu slijeme a cizrnu propláchneme. V hrnci rozpálíme ghí, přidáme najemno posekanou cibulku, poté koření, krátce promícháme, přidáme cizrnu, oloupaná a posekaná rajčata a necháme povařit 5 min. Poté přidáme 800 ml vody a necháme vařit cca 40 min, do změknutí cizrny. Velmi vhodné je tento pokrm připravovat v tlakovém hrnci (cizrna je dřív uvařená a měkčí). Nakonec směs osolíme a necháme ještě 5 min provařit.

Servírujeme s rýží basmati, posypané čerstvým koriandrem.

Domácí směs koření masala si jednoduše připravíte z dobře dostupných koření: koriandr, římský kmín, kmín luční, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a muškátový květ, červené chilli, sušený zázvor, černý pepř, černá sůl. Množství chilli, tedy pálivost směsi si určíte sami. Koření je nejjednodušší rozmixovat v elektrickém kafemlýnku.