Celozrnný knedlík
pdfHolt jsme knedlíkový a omáčkový národ! Stačí se rozhlédnout po světě a pozvat pár cizinců na svíčkovou a pochopíte. Mnozí zprvu nechápou, co se tou bílou hmotou na talíři myslí ... a poté nechápou podruhé, když jim je z té kombinace mouky, mouky a masa těžko.
Proto říkám, dělejme si ty knedlíky krapet jednodušší! Vždyť stačí celozrnná mouka, droždí či kvásek a pak už žádné další zbytečnosti. Myslím tím vajíčka, mléko či housky. A proč? Protože ty krásný celozrnný knedlíky jsou potom lépe stravitelné a tolik nám ten náš organismus nezatíží.

Suroviny na 3 knedlíky:
- 800 g celozrnné mouky hladké (např. špaldové)
- 200 g mouky hrubé
- 10 g soli
- půl kostky droždí (25 g)
- 600 ml vody
- vrchovatá lžička soli (5 g)
Postup přípravy:
V 600 ml vlažné vody si probudíme kvásek tím, že ve vodě rozmícháme kvasnice a cukr. Vedle v míse si smícháme hladkou a hrubou mouku se solí, přilijeme kvásek, vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 30 min (ideálně v teple).
Poté vytvarujeme 3 knedlíky, které vaříme buď na páře (30 min) anebo ve vroucí vodě (10 min z každé strany).
Já ráda knedlíky vařím ve vodě. Mám na to takový speciální oválný hrnec, stejný jako partner bere na husu či kuře. A vůbec, říká se, že knedlík musí plavat.... nu tak ať si plave!
Na fotkách vidíte, jak to dopadá, když z této porce těsta uděláte knedlíky pouze dva. Jsou MEGA obří :D
