Bramborovo-zeleninová pyré

pdf

Jakože brambory dobrý, ale trošku to s nima přeháníme. Brambory obsahují alkaloid solanin, který představuje pro tělo zátěž a jelikož jíme brambor moc (je to přeci jenom ideální příloha k masu a masa jíme ještě víc), tak bychom je měli na talíři krotit. Já říkám: Jezte brambor tolik, jako jiné zeleniny. A kolik sníte ve srovnání s nimi třeba mrkve nebo květáku? Proto jsou tato bramborovo-zeleninová pyré naprosto výborná a děti je milují!

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g brambor
  • 250 g zeleniny dle výběru a sezóny (vhodné jsou cukety, patizony, dýně, květák, mrkev, celer či petržel)
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL sůl
  • hrst či dvě zelené natě (bazalka / petrželka / jarní cibulka / libeček / kopr / koriandr ...)
  • česnek (volitelně)
  • umeocet (pokud třeba dosolit)

Postup přípravy:

Brambory oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme. Vaříme společně v osolené a okmínované vodě do změknutí. Slijeme vodu, přidáme trochu ghí či olivového oleje a rostlinné smetany. Rozšťoucháme do požadované konzistence (pokud chcete mít pyré řidší, přidejte trochu horké vody či jí tolik nevylévejte při slévání).

Nakonec vnícháme posekanou zelenou nať (od bazalky po libeček cokoli) a milovníci česneku si přistrouhají na jemno pár stroužků. Pokud potřebujeme dosolit, použijeme umeocet. 

Servírujte např. s osmaženou hlívou na cibulce, což je k pyré vynikající kombinace :)