Bramborové halušky máslem maštěné

pdf

U nás se jim říká halušky, jinde zase sejkory :)

Na oslavu Slunovratu jsme šli na muziku na Hrubou Horku a já se jich tam nemohla dojíst. "Tajný" recept se mi od žen u plotny podařilo vyzvědět, takže sdílím i s vámi, je opravdu jednoduchý. Doma jsem je hned druhý den vyzkoušela v rychlé verzi mixér-palačinkovač a dopadlo to na výbornou.

Suroviny na cca 30 halušek:

  • 1 kg brambor
  • 2 PL hladké mouky (špaldové celozrnné nebo pohankové)
  • 2 PL kvalitního olivového oleje
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL soli
  • volitelně majoránku a česnek
  • na potírání plátu kousek špeku, ghí, nebo olej

Postup přípravy:

Brambory je třeba nastrouhat na tom nejmenším struhadle, ať je těsto co nejhladší. Proto jsem zvolila variantu hodit je do mixéru :) Funguje to a je to supr rychlé, výkonný mixér umixuje v mžiku skvělé těsto. Nemusíte se trápit se struhadlem, ani jiným přístrojem na krouhání!

Do rozmixovaných brambor vmícháme vajíčka, sůl, olivový olej a mouku. Pokud pustí hodně vody, tak ji ještě před tím slijeme. Všechny ingredience pořádně rozmícháme a  připravíme na smažení. Tradičně se halušky (či sejkory) smaží na velkém kovovém plátu či klasických plotýnkách potřených kusem špeku. Já zvolila smažení na palačinkovači a skvěle to fungovalo. Smaží se více méně nasucho, pokud nemáte špek, tak stačí pánev či plát potřít pouze v oleji či ghí navlhčeným ubrouskem.

Co lžíce, to jedna placička. Je třeba těsto roztáhnout do co nejslabší vrstvičky. Také jsem zkusila velkou placku přes celý plát a fungovalo to.

Když jsou sejkory z obou stran opečené, stačí potřít rozpuštěným máslem a servírovat.