Bezlepkové marokánky

pdf

Vynikající šťavnaté sušenky pro každodenní příležitost, ale i jako vánoční cukroví. Vytvoříte je prakticky z čehokoli, osladíte sušeným ovocem a z oříšek a semínků přidáte "co dům dal".

Sonje děkuji za fotku k receptu a vychytávky v postupu!

Doporučuji vyzkoušet*

Suroviny:

  • 200 ml vody
  • 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
  • 40 g sirupu (např. rýžový nebo čekankový) 
  • 100 g sušených datlí či rozinek, či směs (nakrájených na malé kousky)
  • 40 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být, výživově je to ale lepší :)
  • volitelně můžete přidat mleté koření: skořice, kardamom, hřebíček, ...

Postup přípravy:

Uvaříme hodně hustou kaši z vody, sirupu a rýžové mouky. Do prochladlé kaše vmícháme nasekané datle, mandle, opražená slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka a koření. Koření zlepší stravitelnost a obohatí chuť.

Kaši (těsto) necháme zcela vychladnout! (To je velice důležité, jinak se marokánky roztečou)

Abych jsme se vyvarovali monotóně sladké chuti, nebojte se do směsi přidat kyselejší ovoce jako sušené brusinky, švestky, meruňky. Sladit můžete čekankovým sirupem pro jeho nízký glykemický index. Pro jemňejší konzistenci oříšky i ovoce pokrájejte na jemno.

Tvoříme malé kuličky, které mokrýma rukama mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme.  

Po vystydnutí jsou placičky chutnější a lépe se s nimi manipuluje, tak chvíli vyčkejte :)

A pro ty, kdo opravdu chtějí, můžete marokánky namáčet v hořké čokoládě :)