Bezlepkové houstičky

pdf

Tyto houstičky ráda nazývám omega3 bombou! Jsou velmi jednoduché na přípravu, vydrží v konzumace schopném stavu tak týden a jsou vynikající na trávení. Obsahují totiž vysoké množství lnu a psyllia a jsou bezlepkové, což vysvětluje vše.

Množství na cca 20 houstiček:

  • 120 g lněného semínka mletého neboli lněná mouka (len můžete promixovat ve výkonném mixéru)
  • 120 g bezlepkové mouky (pohanková, rýžová, čiroková, ...)
  • 20 g psylia
  • 300 ml vody
  • koření dle vašeho uvážení (vynikající je např. mahá koření a černucha)
  • 1,5 ČL soli

 

Postup přípravy:

  1. Nejdříve smícháme psyllium s vodou a necháme ho alespoň půl hodiny nabobtnat – vytvoří tuhý gel.
  2. V míse si připravíme mouku či směs muk, promícháme se solí a kořením.
  3. Smícháme s gelem, který nám mouky krásně propojí. 
  4. Mokrýma rukama hněteme malé bochánky.
  5. Pečeme na pečícím papíru na 180°C cca 40 min.
  6. Před tím, než se do nich pustíme houstičky necháme alespoň trochu vychladnout.

 

Houstičky vydrží vláčné cca 5 dní.

Mouky můžete různě obměňovat. Také můžete namísto obilné mouky použít např. rozmixovaná dýňová semínka.