Batátová s chia

pdf

Batátová s chia je vynikající šťavnatá bezlepková buchta z několika jednoduchých surovin. Recept mě naučila Terka s Minsoe z Bistro Jídlonosič a já už se těším na jeho dýňovou variantu!

Suroviny na plech 35x25 cm:

  • 2 větší batáty
  • 2 hrnky sušených meruněk (nesířených)
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 250 ml kokosového mléka (buď z plechovky či ze sušeného, kdy na 2 PL prášku dáme 250 ml vody)
  • 1/2 hrnku oleje (např. ghí, nebo slunečnicový či řepkový)
  • 1/2 hrnku sekaných mandlí
  • 3 PL chia
  • 1 ČL soli

Z ingrediencí dle postupu připravíme mokré těsto, které lijeme na vymazaný plech.

Postup přípravy:

  • Připravíme si batátové pyré: Batáty oloupeme a povaříme do změknutí v mírně osolené vodě či na páře, poté je slijeme, necháme zchladit, rozmačkáme na kaši 
  • 2 hrnky meruněk namočíme do vody na cca 1 hod (nebo přes noc), přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme. Pokud nemáte čas je máčet, tak je nasekejte na malé kousky a přidejte do těsta, které pokud bude moc suché případně doplňte trochou vody.
  • Do těsta vlijeme mokré ingredience: 250 ml kokosového mléka a 1/2 hrnku oleje a vmícháme suché ingredience: 200 g kukuřičné mouky, 1/2 hrnku sekaných mandlí, 1 ČL soli a 3 PL chia
  • Důkladně promícháme a necháme alespoň 5 min stát (ať se chia nasajou)
  • Nalijeme na vymazaný plech (kokosákem)
  • Pečeme 45 min na 180°C

Tato buchta se mi osvědčila i jako "naslano" příloha k bramborovo-zeninovému pyré. Není v ní žádný cukr a s její sladkostí si můžete pohrát skrz množství přidaných sušených meruněk (či jiného sušeného ovoce). Lehká a přirozená sladká chuť krásně doplňuje slané přílohy se salátem.

Ale to je jen tip :) Buchtu si užijte takovou jaká je ve svém sladkém nastavení a klidně si ji ozdobte banánem a polijte čokoládou, jako to udělal můj kamarád Jiří.