Vaření podle ročních období

Pětidílný cyklus kurzů pro všechny, kdo se chtějí přirozeně a smysluplně stravovat

Teorie spojená s praxí – praktické vaření s  recepty na každé období roku. Vše postavené na tvorbě každodenního jídelníčku (snídaně, oběd, svačiny, večeře), pochopení základních principů zdravého stravování a své jedinečnosti.

Co vás čeká a nemine

  • 5 setkání v roce – jaro, léto, pozdní léto, podzim, zima
  • seznámení s 5 elementy – výživovou teorií a praxí tradiční čínské medicíny
  • teorie spojená s praxí – vaření, recepty, improvizace, výhodné nákupy, skladování surovin, pěstování
  • seznámení s kompletní sadou "zdravých potravin", koření a dochucovadel, typů úprav a receptur
  • na sebe navazující informace – možnost jít víc do hloubky

Pro koho je kurz vhodný

  • pro každého, kdo se chce dozvědět více o přirozeném smysluplném stavování a přirozených principech, které byly zapomenuty ve stínu potravinářského průmyslu, honbou za ziskem, módními trendy, reklamou a rychlým životním stylem
  • pro terapeuty, kteří chtějí svým klientům radit, jak se stravovat
  • pro všechny, kdo rádi vaří a chtějí vedle skvělé svíčkové bravurně vyšvihnout i vege pokrmy
  • pro pedagogy a kuchaře a kuchařky školních jídelen 
  • pro všechny, kdo nevaří rádi, ale už je nebaví večeřet chleba s tlačenkou

Kurz je akreditovaný MŠMT. Všichni pedagogové a kuchaři školních jídelen jsou zde vítáni a po absolvování kurzu obdrží certifikát. Učme o přirozeném stravování i naše děti!

Co se na kurzu naučíte

  • Naučíte se připravovat zdravá a chutná jídla v souladu s ročním obdobím
  • Získáte škálu receptů a všestranně použitelných principů pro každodenní praxi v kuchyni
  • Seznámíte se s kompletní řadou surovin, potravin, superpotravin, bylin, bez kterých se zdravé vaření neobejde
  • Nahlídnete na fungování lidského těla z pohledu čínské medicíny a ájurvédy
  • Získáte nákupní seznam "nových" surovin, se kterými budeme pracovat a  tipy, kde je nakupovat
  • Naučíte se orientovat v  obchodech se zdravou výživou a dodavateli zdravých produktů
  • Naučíte se základy alchymie zdravé výživy. Pochopíte nutné základy vyvážené veganské, vegetariánské i všežravcovi kuchyně
  • Naučíte se, jak díky stravě zlepšit svůj zdravotní stav a upravit váhu bez  diet a odpírání
  • Naučíte se pochopit základní tělesné konstituce a jejich potřeby v  průběhu roku
  • Naučíte se naplánovat si jídelníček, dle vašeho zdravotního stavu, konstituce a roku
  • Inspirujete se k ozdravění jídelníčku pro celou vaši rodinu
  • Přesvědčíte se, že vytvořit zdravá jídla je velmi rychlé a jednoduché

Termíny a ceny kurzů

  • Kurz pravidelně otevírám v různých městech, cena se liší od nákladů na pronájem studia a dojezdové vzdálenosti. Po domluvě můžeme uspořádat kurz i u vás doma.

 

  • Chcete přijít jen na jeden díl z cyklu? Je to možné, pokud kapacita kurzu není naplněna. Cena za samostatný kurz je o 200,- Kč vyšší. Jakmile se kurz naplní, dveře pro jednorázové návštěvy se zavírají, proto si v případě zájmu raději rezervujte místo včas.

 

  • Pokud se stane, že máte kurz předplacený a např. onemocníte, platba vám nepropadá a kurz si po domluvě můžete nahradit v jiný volný termín či následující cyklus.

 

 

termín čas místo konání cena
Babí léto
Podzim
Zima
Jaro
Léto
09. 10. 2018
30. 10. 2018
20. 11. 2018
12. 03. 2019
14. 05. 2019
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
PRAHA

Cena kurzu je 1800,- Kč / 1 roční obdobíZaplacením zálohy 5.500,- Kč si rezervujete své místo na kurzu, druhá splátka 3500,- Kč je splatná 1. února 2019. V případě volné kapacity je kurz možné platit i jednotlivě 2000,- Kč / 1 roční období. Po naplnění max kapacity účastníků se možnost přidat ke skupině na jednotlivý kurz uzavírá. Rezervujte si raději své místo včas*


Babí léto
Podzim
Zima
Jaro
16. 09. 2018
14. 10. 2018
11. 11. 2018
17. 03. 2019
09:30 - 14:00
09:30 - 14:00
09:30 - 14:00
09:30 - 14:00
LIBEREC

Cena kurzu je 1500,- Kč / 1 roční období. V rozběhnutém cyklu zbývá 5 volných míst. Do kurzu se ještě můžete přihlásit a Letní díl si doplnit v 2019. Zaplacením zálohy 4.500,- Kč si rezervujete své místo na kurzu, druhá splátka 1500,- Kč je splatná 1. února 2019. 


VEDLEJŠÍ ÚČINKY KURZU NA JEHO ABSOLVENTY

  • Stravují se v souladu s ročním cyklem, svojí vrozenou přirozeností a dnešní zrychlenou dobou
  • Rozporuplná výživová doporučení a nové diety už je nevykolejí
  • Vědí, které potraviny, typy úpravy a chutě mají v průběhu roku upřednosťnovat a      proč
  • Chápou bližší souvislosti fungování těla a stravy
  • Umí se přirozeně detoxikovat
  • Ví, jak si pestře a jednoduše poskládat každodenní jídelníček od snídaně po  večeři
  • Umí si upéct kváskový chléb, placky i koláče
  • Svou rodinu a kamarády překvapují skvělými pokrmy
  • U témat okolo jídla a výživy je jim dobře
  • Baví je vařit

 

 

 

IMG_7145

Viktor Terapokow

Žádná očekávání jsem neměl, ale tento kurz by je jistě předčil. Všechny večery byly příjemné, zábavné a poučné. Před kurzem jsem četl desítky knih a stovky článků na téma strava a vaření, ale tento kurz moje znalosti ještě více rozšířil. Bavilo mě jednotlivé lekce absolvovat a hodně jsem si z nich odnesl. Kateřina došla ve svém pochopení stravy a jejího fungování v lidském těle daleko a jsem opravdu rád, že jsem se mohl z jejich lekcí obohatit.

Viktor Terapokow

Dani Hromková

Změnila jsem životní styl od základu. Myšlení, postoj k životu, vnímání života...s tím souvisí i změna stravování. Kačka učí lidi novým zdravým stylům vaření, způsobům jak uchopit lehkost, jedinečnost, snadnost a jednoduchost. Zdraví a dávání mému tělu zdravou stravu se stalo mojí prioritou. Katčiny recepty se staly základem mé inspirace tvorby jídla. Děkuji převelice a moc a moc doporučuji si projít takovým milým, nápaditým, zábavným kurzem a inspirovat se k nové tvorbě.

Dani Hromková




CENA A PLATBA

Stručný náhled do témat jednotlivých kurzů a učení podle 5 elementů

Vždy budeme vařit konkrétní kurz v právě probíhajícím ročním období. Na prvním setkání si zeširoka řekneme základní náležitosti o zdravé výživě a vyloučíme možnost dívat se na jednotlivá témata černobíle. Vysvětlíme si princip 5 elementů, nahlédneme na různorodost jednotlivých konstitucí a nastíníme, jak si poskládat jídelníček a uvařit snídani, oběd či večeři.

JARO

Období elementu dřeva, v největší aktivitě jsou játra a žlučník, kyselá chuť má v tuto dobu na talíři důležité místo a jídelníček je vhodné odlehčit do těžkých tučných jídel, opulentních porcí a tláskání na oslavách. Nicméně je důležité se stále plnohodnotně vyživovat, stejně jako semínko z jara vyžaduje péči a zvýšenou pozornost. Striktní detox a půsty nejsou zcela na místě, ale určitě je dobré odlehčit jídelníček a začít klíčit, fermentovat a zařazovat divoké byliny typu kopřiva,  pampeliška či medvědí česnek.

LÉTO

Období elementu ohně, v největší aktivitě jsou srdce a tenké střevo, hořká chuť. Na talíři by se měly hojně vyskytovat zelené listy hořké chuti (bazalky, rukoly, mangoldy, špenáty, saláty, ...) a my bychom se měli na zahrádce či v lese co nejvíce napást bobulovin bohatých na antioxidanty (borůvky, maliny, angrešt, ...). Na místě jsou také různé druhy zeleninovo-luštěninových salátů, krekry, sushi, flapjacky, prostě rychlovky, které máme raz dva připravené a můžeme trávit co nejvíce volného času venku!

BABÍ LÉTO

Symbolem tohoto období je dýně hokkaido, kulatý tvar, oranžová barva a sladká chuť. Sladká jako mateřská výživa, element země. V největší aktivitě je slezina a žaludek, orgány řídící vstřebávání živin do těla. Krémové pokrmy přirozeně sladké chuti jsou zde zcela na místě. Ukážeme si, jak zdravě sladit, jak zpracovat dýni a jáhly na tisíc a jeden recept + spousty dalších vytuněných receptů.

PODZIM

Bílé mlhy zahalují krajinu, nastupuje vhlké a chladné období, čas úklidu a přípravy na zimu, element kovu. V největší aktivitě jsou plíce a tlusté střevo a my si ukážeme řadu receptů, jak tyto orgány podpořit. Pikantní chuť křenu, zázvoru a chilli nám bude nápomocná stejně nápomocná jako bílá ředkev. Naučíme se pracovat s kváskem, péct žitný chléb a kvasové zeláky.

ZIMA

Zazimovat a zalézt do jeskyně. Období hluboké výživy, kontemplace a zevního i vnitřního zahřívání. Element vody. Naučíme se spoustu zimních chuťovek a zahřívacích pokrmů, seznámíme se s adaptogeny posilující ledviny a zásobování těla vhodnými minerály.