Vaření podle ročních období

Pětidílný cyklus kurzů pro všechny, kdo se chtějí přirozeně a smysluplně stravovat

Teorie spojená s praxí – praktické vaření s  recepty na každé období roku. Vše postavené na tvorbě každodenního jídelníčku (snídaně, oběd, svačiny, večeře), pochopení základních principů zdravého stravování a své jedinečnosti.

Co vás čeká a nemine

  • 5 setkání v roce – jaro, léto, pozdní léto, podzim, zima
  • seznámení s 5 elementy – výživovou teorií a praxí tradiční čínské medicíny
  • teorie spojená s praxí – vaření, recepty, improvizace, výhodné nákupy, skladování surovin, pěstování
  • seznámení s kompletní sadou "zdravých potravin", koření a dochucovadel, typů úprav a receptur
  • na sebe navazující informace – možnost jít víc do hloubky

Pro koho je kurz vhodný

  • pro každého, kdo se chce dozvědět více o přirozeném smysluplném stavování a přirozených principech, které byly zapomenuty ve stínu potravinářského průmyslu, honbou za ziskem, módními trendy, reklamou a rychlým životním stylem
  • pro terapeuty, kteří chtějí svým klientům radit, jak se stravovat
  • pro všechny, kdo rádi vaří a chtějí vedle skvělé svíčkové bravurně vyšvihnout i vege pokrmy
  • pro pedagogy a kuchaře a kuchařky školních jídelen 
  • pro všechny, kdo nevaří rádi, ale už je nebaví večeřet chleba s tlačenkou

Kurz je akreditovaný MŠMT. Všichni pedagogové a kuchaři školních jídelen jsou zde vítáni a po absolvování kurzu obdrží certifikát. Učme o přirozeném stravování i naše děti!

Co se na kurzu naučíte

  • Naučíte se připravovat zdravá a chutná jídla v souladu s ročním obdobím
  • Získáte škálu receptů a všestranně použitelných principů pro každodenní praxi v kuchyni
  • Seznámíte se s kompletní řadou surovin, potravin, superpotravin, bylin, bez kterých se zdravé vaření neobejde
  • Nahlídnete na fungování lidského těla z pohledu čínské medicíny a ájurvédy
  • Získáte nákupní seznam "nových" surovin, se kterými budeme pracovat a  tipy, kde je nakupovat
  • Naučíte se orientovat v  obchodech se zdravou výživou a dodavateli zdravých produktů
  • Naučíte se základy alchymie zdravé výživy. Pochopíte nutné základy vyvážené veganské, vegetariánské i všežravcovi kuchyně
  • Naučíte se, jak díky stravě zlepšit svůj zdravotní stav a upravit váhu bez  diet a odpírání
  • Naučíte se pochopit základní tělesné konstituce a jejich potřeby v  průběhu roku
  • Naučíte se naplánovat si jídelníček, dle vašeho zdravotního stavu, konstituce a roku
  • Inspirujete se k ozdravění jídelníčku pro celou vaši rodinu
  • Přesvědčíte se, že vytvořit zdravá jídla je velmi rychlé a jednoduché

Termíny a ceny kurzů:

Právě probíhá cyklus v LIBERCI (začal jarním kurzem 2019). Ve skupině jsou ještě 4 volná místa, proto kurz stále nabízím dalším zájemcům, kteří se do rozjetého kurzu chtějí přidat za zvýhodněnou cenu 3600,- Kč. Hlásit se můžete buď jednorázově na každé roční období zvlášť za cenu 1500,- Kč, nebo najednou na zvývající 3 kurzy. Jaro a léto si můžete odchodit v roce 2020, navážete plynule, teorii neustále opakujeme a postupně nabalujeme novou, takže vám žádný vlak neujede :)

Je nově otevřený cyklus v PRAZE od září 2019. Maximální počet účastníků je 15. Cena za jeden kurz vaření je 1500,- Kč, tedy celkem 7500,- Kč. V případě potřeby nabízím možnost 2 splátek. První splátku 4500,- Kč zaplaťte po výzvě k úhradě na daný účet pod daným variabilním symbolem. Zbylých 3000,- Kč bude splatných v listopadu 2019, převodem či v hotovoti na kurzu. Samostatně se lze na kurz také přihlásit, dokud nebude vyprodána plná kapacita na celý cyklus. Cena za jedno vaření je 1800,- Kč. 

 

termín čas místo konání cena
Babí léto
Podzim
Zima
Jaro
Léto
18. 09. 2019
09. 10. 2019
06. 11. 2019
04. 03. 2020
03. 06. 2020
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
17:00 - 21:00
PRAHA
  • Kurz Vaření podle ročních období pravidelně otevírám v různých městech, cena se liší od nákladů na pronájem studia a dojezdové vzdálenosti. Po domluvě můžeme uspořádat kurz pro uzavřenou skupinu přátel i u vás doma.
  • Pokud se stane, že máte kurz předplacený a např. onemocníte, platba vám nepropadá a kurz si po domluvě můžete nahradit v jiný volný termín či následující cyklus, materiály s teorií a recepty dostanete vždy emailem.

 

VEDLEJŠÍ ÚČINKY KURZU NA JEHO ABSOLVENTY

  • Stravují se v souladu s ročním cyklem, svojí vrozenou přirozeností a dnešní zrychlenou dobou
  • Rozporuplná výživová doporučení a nové diety už je nevykolejí
  • Vědí, které potraviny, typy úpravy a chutě mají v průběhu roku upřednosťnovat a      proč
  • Chápou bližší souvislosti fungování těla a stravy
  • Umí se přirozeně detoxikovat
  • Ví, jak si pestře a jednoduše poskládat každodenní jídelníček od snídaně po  večeři
  • Umí si upéct kváskový chléb, placky i koláče
  • Svou rodinu a kamarády překvapují skvělými pokrmy
  • U témat okolo jídla a výživy je jim dobře
  • Baví je vařit

 

 

 

IMG_7145

Viktor Terapokow

Žádná očekávání jsem neměl, ale tento kurz by je jistě předčil. Všechny večery byly příjemné, zábavné a poučné. Před kurzem jsem četl desítky knih a stovky článků na téma strava a vaření, ale tento kurz moje znalosti ještě více rozšířil. Bavilo mě jednotlivé lekce absolvovat a hodně jsem si z nich odnesl. Kateřina došla ve svém pochopení stravy a jejího fungování v lidském těle daleko a jsem opravdu rád, že jsem se mohl z jejich lekcí obohatit.

Viktor Terapokow

Dani Hromková

Změnila jsem životní styl od základu. Myšlení, postoj k životu, vnímání života...s tím souvisí i změna stravování. Kačka učí lidi novým zdravým stylům vaření, způsobům jak uchopit lehkost, jedinečnost, snadnost a jednoduchost. Zdraví a dávání mému tělu zdravou stravu se stalo mojí prioritou. Katčiny recepty se staly základem mé inspirace tvorby jídla. Děkuji převelice a moc a moc doporučuji si projít takovým milým, nápaditým, zábavným kurzem a inspirovat se k nové tvorbě.

Dani Hromková




CENA A PLATBA

Stručný náhled do témat jednotlivých kurzů a učení podle 5 elementů

Vždy budeme vařit konkrétní kurz v právě probíhajícím ročním období. Na prvním setkání si zeširoka řekneme základní náležitosti o zdravé výživě a vyloučíme možnost dívat se na jednotlivá témata černobíle. Vysvětlíme si princip 5 elementů, nahlédneme na různorodost jednotlivých konstitucí a nastíníme, jak si poskládat jídelníček a uvařit snídani, oběd či večeři.

JARO

Období elementu dřeva, v největší aktivitě jsou játra a žlučník, kyselá chuť má v tuto dobu na talíři důležité místo a jídelníček je vhodné odlehčit do těžkých tučných jídel, opulentních porcí a tláskání na oslavách. Nicméně je důležité se stále plnohodnotně vyživovat, stejně jako semínko z jara vyžaduje péči a zvýšenou pozornost. Striktní detox a půsty nejsou zcela na místě, ale určitě je dobré odlehčit jídelníček a začít klíčit, fermentovat a zařazovat divoké byliny typu kopřiva,  pampeliška či medvědí česnek.

LÉTO

Období elementu ohně, v největší aktivitě jsou srdce a tenké střevo, hořká chuť. Na talíři by se měly hojně vyskytovat zelené listy hořké chuti (bazalky, rukoly, mangoldy, špenáty, saláty, ...) a my bychom se měli na zahrádce či v lese co nejvíce napást bobulovin bohatých na antioxidanty (borůvky, maliny, angrešt, ...). Na místě jsou také různé druhy zeleninovo-luštěninových salátů, krekry, sushi, flapjacky, prostě rychlovky, které máme raz dva připravené a můžeme trávit co nejvíce volného času venku!

BABÍ LÉTO

Symbolem tohoto období je dýně hokkaido, kulatý tvar, oranžová barva a sladká chuť. Sladká jako mateřská výživa, element země. V největší aktivitě je slezina a žaludek, orgány řídící vstřebávání živin do těla. Krémové pokrmy přirozeně sladké chuti jsou zde zcela na místě. Ukážeme si, jak zdravě sladit, jak zpracovat dýni a jáhly na tisíc a jeden recept + spousty dalších vytuněných receptů.

PODZIM

Bílé mlhy zahalují krajinu, nastupuje vhlké a chladné období, čas úklidu a přípravy na zimu, element kovu. V největší aktivitě jsou plíce a tlusté střevo a my si ukážeme řadu receptů, jak tyto orgány podpořit. Pikantní chuť křenu, zázvoru a chilli nám bude nápomocná stejně nápomocná jako bílá ředkev. Naučíme se pracovat s kváskem, péct žitný chléb a kvasové zeláky.

ZIMA

Zazimovat a zalézt do jeskyně. Období hluboké výživy, kontemplace a zevního i vnitřního zahřívání. Element vody. Naučíme se spoustu zimních chuťovek a zahřívacích pokrmů, seznámíme se s adaptogeny posilující ledviny a zásobování těla vhodnými minerály.