Indická kuchyně II. – KONSTITUCE

Pokračování kurzu indické kuchyně s novými recepty a praktickou aplikací ájurvédských principů do života. 

Miluju indickou kuchyni a ayurvédské principy. Praktikuji je již řadu let a spousta indických receptů v mé kuchyni naprosto zdomácněla a chci je s vámi sdílet. 

Tento kurz volně navazuje na kurz Indické kuchyně I. , který se zaměřuje na obecné základy a práci s kořením. Nyní půjdeme hlouběji v tématu jednotlivých kostitucí (dóš) Váta, Pitta a Kapha. Vysvětlíme si, co je charakterizuje, vychyluje z rovnováhy a harmonizuje. Ukážeme si, co je pro ně vhodné a nevhodné, jak v jídelníčku, tak každodenních činnostech a životním stylu. 

Vařit budeme úplně nové recepty, které si věřím opět zamilujete.

 

indie II

flavors-389989_960_720

 

 

V tomto kurzu půjdeme hlouběji do tématu individuální konstituce (váta, pitta a kapha), jak se odlišují, jak se v nich orientovat a zejména, jak tyto znalosti uplatnit v každodenním životě.

Co si společně uvaříme, ukážeme, vysvětlíme:

  • V kuchyni se opět zaměříme se na atraktivní úpravu zeleniny, luštěnin a obilovin, základních kamenů indické kuchyně.
  • Uvaříme si bohaté obědové menu (polévku, masalu, karí, halvu a pakory)
  • Ukážeme si jednoduchou snídaňovou variaci
  • Ochutnáte skvělé saláty a nesmí chybět můj oblíbený dezert
  • Prohloubíme si znalost koření a jeho léčivého využití nejenom v kuchyni.
  • Vysvětlíme a názorně si ukážeme úpravy mléčných výrobků podle ájurvédkých principů
  • Nezapomeneme na náš trávicí oheň (agni) a péči o něj

 

  • Problematika mléčných výrobků je dnes velmi kontroverzně diskutovaná. Na jednu stranu jsou mléčné výrobky a mléko velmi výživné, plné minerálů, na druhou stranu jsou silně alergenní, ochlazují a zahleňují. Ájurvéda ale ví, co s tím. Prakticky se dozvíte, jak pracovat s mléčnými výrobky, aby z nich výživa byla maximální a negativní dopad minimální. Také si ukážeme, co dělat, když je někdo z rodiny na mléčnou bílkovinu či laktózu alergický.
 
  • Trávicí oheň je tím nejdůležitěším pro správné strávení jídla a jeho přeměny na výživu pro naše tělo. Pokrmy můžeme jíst sebelepší a sebevýživnější, ale když je oheň slabý, trávení nefunguje správně a my to můžeme zpočátku pociťovat jako nadýmání, plynatost, zácpou či průjmem nebo bolestní žaludku a únavou po jídle. Pokud nezačneme o naše trávení pečovat, problémy se postupně prohlubují a my ztrácíme sílu a "jiskru". Vysvětlíme si základní aspekty péčie o naše trávení.

Pro koho je kurz vhodný

  • všechny zdravě i nezdravě se stravující, kteří si chtějí zpestřit jídelníček o nové lahodné pokrmy
  • vegetariány, vegany, bezlepkáře, kuchaře, výživové terapeuty
  • všechny, kteří chtějí porozumět hlubší práci s ájurvédskými životními principy
  • všechny, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku této úžasné vědy prakticky

 

indie curry

Termín a cena 

Pro všechny, kdo se chtějí přihlásit na všechny 3 večerní kurzy Indické kuchyně I, II a III, které proběhnou na jaře 2020 v Praze nabízím slevu 900,- Kč, tedy 1500,- Kč/kurz. Na celou sérii těchto 3 kurzů za cenu 4500,- Kč se přihlašujte přes tento odkaz. 

Jana Soumarová

Ahoj holky,

byla jsem u Káťi na kurzu vaření podle ročních období. Inspiruje se tradiční čínskou medicínou. Jídla jsou fakt rychlá, zdravá a k tomu všemu fakt mňamkózní! A navíc Káťa je přirozená, na nic si nehraje, je vidět, že tomu fakt rozumí a hlavně jí to opravdu baví. Vy víte, že normálně tyhle maily neposílám, ale Káťu chci podpořit, protože jí mám ráda a vás taky. Tak jestli chcete zhubnout do plavek, nechcete trávit hodiny v kuchyni, chcete vařit zdravě a ještě být u svých nejbližších za kuchařské hvězdy, mrkněte: https://www.katerinavari.cz/prehled-kurzu/
 
Mějte se krásně a hlavně Vám přeju pevný zdraví! A snad brzy ahoooj! Janina
 
 

Jana Soumarová

Petra Joklová

Káťa je profesionálka s talentem přirozeně a nedogmaticky předávat znalosti a dovednosti srozumitelným způsobem. Atmosféra je tak na všech kurzech uvolněná a přátelská. A zdravá výživa tak, jak ji Káťa předává, respektuje lidské tělo po fyzické a psychické rovině a je základem pro šťastný a zdravý život. Doporučuji tento cyklus všem. Může to otevřít nový životní směr, rozšířit vědomí každého z nás. Káťa je výborná lektorka s přirozeným vystupováním. Vaření je živé, energické, pozitivní a plné pohybu a předávání informací.

Petra Joklová