Indická kuchyně II. – KONSTITUCE

Pokračování kurzu indické kuchyně s novými recepty a praktickou aplikací ájurvédských principů do života. 

Miluju indickou kuchyni a ayurvédské principy. Praktikuji je již řadu let a spousta indických receptů v mé kuchyni naprosto zdomácněla a chci je s vámi sdílet. 

Tento kurz volně navazuje na kurz Indické kuchyně I. , který se zaměřuje na obecné základy a práci s kořením. Nyní půjdeme hlouběji v tématu jednotlivých kostitucí (dóš) Váta, Pitta a Kapha. Vysvětlíme si, co je charakterizuje, vychyluje z rovnováhy a harmonizuje. Ukážeme si, co je pro ně vhodné a nevhodné, jak v jídelníčku, tak každodenních činnostech a životním stylu. 

Vařit budeme úplně nové recepty, které si věřím opět zamilujete.

 

indie II

flavors-389989_960_720

 

 

V tomto kurzu půjdeme hlouběji do tématu individuální konstituce (váta, pitta a kapha), jak se odlišují, jak se v nich orientovat a zejména, jak tyto znalosti uplatnit v každodenním životě.

Co si společně uvaříme, ukážeme, vysvětlíme:

  • V kuchyni se opět zaměříme se na atraktivní úpravu zeleniny, luštěnin a obilovin, základních kamenů indické kuchyně.
  • Uvaříme si bohaté obědové menu (polévku, masalu, karí, halvu a pakory)
  • Ukážeme si jednoduchou snídaňovou variaci
  • Ochutnáte skvělé saláty a nesmí chybět můj oblíbený dezert
  • Prohloubíme si znalost koření a jeho léčivého využití nejenom v kuchyni.
  • Vysvětlíme a názorně si ukážeme úpravy mléčných výrobků podle ájurvédkých principů
  • Nezapomeneme na náš trávicí oheň (agni) a péči o něj

 

  • Problematika mléčných výrobků je dnes velmi kontroverzně diskutovaná. Na jednu stranu jsou mléčné výrobky a mléko velmi výživné, plné minerálů, na druhou stranu jsou silně alergenní, ochlazují a zahleňují. Ájurvéda ale ví, co s tím. Prakticky se dozvíte, jak pracovat s mléčnými výrobky, aby z nich výživa byla maximální a negativní dopad minimální. Také si ukážeme, co dělat, když je někdo z rodiny na mléčnou bílkovinu či laktózu alergický.
 
  • Trávicí oheň je tím nejdůležitěším pro správné strávení jídla a jeho přeměny na výživu pro naše tělo. Pokrmy můžeme jíst sebelepší a sebevýživnější, ale když je oheň slabý, trávení nefunguje správně a my to můžeme zpočátku pociťovat jako nadýmání, plynatost, zácpou či průjmem nebo bolestní žaludku a únavou po jídle. Pokud nezačneme o naše trávení pečovat, problémy se postupně prohlubují a my ztrácíme sílu a "jiskru". Vysvětlíme si základní aspekty péčie o naše trávení.

Pro koho je kurz vhodný

  • všechny zdravě i nezdravě se stravující, kteří si chtějí zpestřit jídelníček o nové lahodné pokrmy
  • vegetariány, vegany, bezlepkáře, kuchaře, výživové terapeuty
  • všechny, kteří chtějí porozumět hlubší práci s ájurvédskými životními principy
  • všechny, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku této úžasné vědy prakticky

 

indie curry

Termín a cena 

Pro všechny, kdo se chtějí přihlásit na všechny 3 večerní kurzy Indické kuchyně I, II a III, které proběhnou na jaře 2020 v Praze nabízím slevu 900,- Kč, tedy 1500,- Kč/kurz. Na celou sérii těchto 3 kurzů za cenu 4500,- Kč se přihlašujte přes tento odkaz. 

termín čas místo konání cena

19. 04. 2020
10:00 - 15:00
Brandýs nad Labem
1 800 Kč

28. 04. 2020
17:00 - 21:00
Praha
1 800 Kč
Viktor Terapokow

Žádná očekávání jsem neměl, ale tento kurz by je jistě předčil. Všechny večery byly příjemné, zábavné a poučné. Před kurzem jsem četl desítky knih a stovky článků na téma strava a vaření, ale tento kurz moje znalosti ještě více rozšířil. Bavilo mě jednotlivé lekce absolvovat a hodně jsem si z nich odnesl. Kateřina došla ve svém pochopení stravy a jejího fungování v lidském těle daleko a jsem opravdu rád, že jsem se mohl z jejich lekcí obohatit.

Viktor Terapokow

Dani Hromková

Změnila jsem životní styl od základu. Myšlení, postoj k životu, vnímání života...s tím souvisí i změna stravování. Kačka učí lidi novým zdravým stylům vaření, způsobům jak uchopit lehkost, jedinečnost, snadnost a jednoduchost. Zdraví a dávání mému tělu zdravou stravu se stalo mojí prioritou. Katčiny recepty se staly základem mé inspirace tvorby jídla. Děkuji převelice a moc a moc doporučuji si projít takovým milým, nápaditým, zábavným kurzem a inspirovat se k nové tvorbě.

Dani Hromková