Poznejte svůj trávicí oheň

Poznejte svůj trávicí oheň

Dnes se podíváme na to nejdůležitější - na naše trávení, trávicí oheň, v ájurvédské terminologii nazývaný AGNI. Stav našeho AGNI stojí nad vším, i nad naší konstitucí a pokud chceme své tělo vyčistit a zhubnout, nebo se prostě jen dát dokupy, je o něj třeba začít pečovat. AGNI je základem zdravého žití. Má na starost mnohem víc než jen trávení potravy a my se ho začneme učit vnímat. Jak si AGNI můžete představit? Někdy ho přirovnávám k táboráku. Prostě oheň, který krmíme dřevem a ten hoří a dává nám teplo a můžeme si na něm uvařit. Kdo jste někdy oheň rozdělávál víte, že udělat dobrý oheň není samo sebou. Potřebujeme suché dříví, potřebujeme vhodné podmínky, které když nejsou, tak to dýmí, čmoudí, nechce se rozhořet, pořád do něj musíte foukat, .... S naším ohněm je to podobné. Abychom si na něm mohli uvařit něco v kotlíku, musí dobře hořet. Kdyby nám všem AGNI hořel jak má, neexistuje obezita ani trápeníčka a nemoci, protože správně hořící oheň všechno nežádoucí spaluje. Jenže mi ho většinou už odmalička dusíme a hasíme a děláme vše pro to, aby byl slabší a slabší. Stále častěji se setkávám s lidma, kteří svůj AGNI mají už zcela uhašený a znovu ho rozhořet dá velkou práci. Co náš AGNI hasí? – těžká jídla a nevhodné kombinace potravin (probereme příště), zprocesované mléčné výrobky, ledové nápoje, příliš pití při či po jídle, zmrzliny, tláskání a přejídání, emocionální zajídání, jezení ve spěchu, stres, .... Je toho mnohem více a postupně se tím tady probereme. Jak poznám, že mi AGNI hoří? – známe to všichni, ten pocit hladu, kdy v bříšku začíná škrundat. To se ozývá náš AGNI a říká si o další porci jídla. Pokud agni dobře hoří, hlad přichází pravidelně a nejsilnější je v čase oběda (mezi 11.30-14 hodinou). Večer se také často ozývá, nicméně na noc už ho nekrmíme, ať má čas odpočinout. Západem Slunce se zavírá kuchyně a my už bychom neměli nic jíst (k tomu se ještě probereme). – S čím dneska začneme? Začneme vnímat a hýčkat si náš hlad, tedy začneme jíst až po vytrávení předchozího jídla. Ono totiž potom nezbývá moc prostoru na nesmysly a tláskání, protože nechat si vytrávit vyžaduje svůj čas a odpadne tak spousta pochutinek, které do sebe mezi hlavními jídli jen tak hodíme A v tom se skrývá to kouzlo přátelé. Když jíme až po vytvávení předchozího jídla, tělo dostává prostor pro úklid a oheň dostává prostor se rozhořet. Začněte tedy vnímat svůj oheň, kterému se tu budeme celou dobu věnovat. Začněte se s ním seznamovat. Začněte vnímat, kdy přichází, v jakých intervalech. Zkuste si ho navnímat, jak mu je po různých jídlech. Někdy si ho utemujete něčím těžkým (jako já včera houbovými řízky), někdy ho zase jen polechtáte něčím lehkým (salát k obědu) a on je nespokojený, protože nedostal co potřebuje. Kdo neznáte, co je to hlad, začněte objevovat. Kdo hlad necítíte ani když nejíte, tak to bývá často známka, že AGNI je již hodně zdevastovaný. Ale vše se dá spravit, vydržte, všechno probereme. Krok za krokem. Přeji vám, aby váš AGNI silně a zdravě hořel*